Любопитно

За какво се използват различните цветове на гъбите за миене?


Цветът на гъбата за миене не е само въпрос на предпочитания в декорацията, а е важен фактор в домакинството. Миенето на чинии трудно може да се нарече приятно изживяване в кухнята. С този проблем обаче трябва да се сблъскваме всеки ден. И тъй като съдомиялни няма във всяко домакинство, обичайната гъба остава най-популярният помощник при миене на съдове.

Едва ли обаче сте се замисляли каква роля играе цветът на гъбата за миене. Оказва се, че има тънкости, на които дори опитни домакини рядко обръщат внимание

Обичайните цветни парчета се намират в почти всяка кухня. Повечето хора обаче възприемат техния ярък цвят като нормален маркетингов трик и затова не смятат, че характеристиките на гъбата може да е скрита зад цвета ѝ. Разбира се, това действително е маркетингов трик, но само ако говорим за меката, основна част от гъбата.

Цветът на абразивната страна обаче има значение – той показва степента на твърдост на покритието. Този материал се нарича scotch-brite (от търговската марка American Scotch-Brite) и е направен от груби влакна, залепени върху основата мека част.

Scotch-brite лентата при гъбите за почистване обикновено се предлагат в три цвята. Вижте спецификата на всеки от тях:

Зелено

Гъба със зелена абразивна част е предназначена за най-тежките замърсявания. Въпреки това такъв твърд материал може да надраска някои покрития. Не се препоръчва да се използва върху незалепващи тигани, витражи, емайлирани съдове и др.

Червено

Този цвят показва средна твърдост и е най-предпочитаният вариант. С такава гъба може лесно да се премахнат упоритите замърсявания и суха храна, но без да се нараняват или драскат съдовете толкова много.

Жълто

С този цвят се предлагат гъби за почистването на фини повърхности, като например стъклени съдове или чаши. Такъв материал нежно обработва повърхността и може да се използва интензивно.