Свят

В Русия извънредно беше активиран планът „Килим“


На летище „Пулково“ в Санкт Петербург извънредно беше въведен планът „Килим“, който забранява излитането и кацането на самолети. Руските медии съобщават, че мерките са били въведени заради украински дронове.

Федералната агенция за въздушен транспорт съобщи, че полетите временно са били преустановени, за да се гарантира сигурността на гражданите. От 09:00 ч. московско време летището работи нормално, предадоха медиите.

Планът „Килим“ е бил в сила от 08:29 до 08:59 московско време на 13 март (сряда).

Не за първи път от началото на войната руските власти въвеждат подобни мерки. Само преди няколко седмици, през декември 2023 г., московските летища бяха затворени. Украйна често извършва атаки с дронове по руска територия. Пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари 2022 година, вече навлезе в третата си година. За този период руският агресор всекидневно атакува гражданската инфраструктура на Украйна, включително жилищни блокове, болници и училища.

Руските средства за противовъздушна отбрана (ПВО) са прехванали и унищожили 58 украински дрона през нощта и тази сутрин над шест области, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. „През изминалата нощ и сутринта на 13 март бяха осуетени опити на киевския режим да извърши терористични атаки с помощта на безпилотни летателни апарати от самолетен тип срещу обекти на територията на Руската федерация. Общо 58 дрона бяха прехванати и унищожени от дежурната ПВО над Белгородска (11 броя), Брянска (8), Воронежка (29), Курска област (8) и по един над Ленинградска и Рязанска област“, се казва в съобщението.