Свят

Путин назова условието за спиране на войната и поиска гаранции от НАТО


Не вярвам на никого, каза руският президент дни преди коронясването си с нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин заяви, че войната в Украйна ще спре, ако Москва получи „гаранции за сигурност“ и преговарящите се съгласят на руските условия, които взимат под внимание фронтовата линия в момента.

В интервю за РИА Новости Путин потвърди желанието на Русия да разреши „този конфликт с мирни средства“, пише агенция Bloomberg. Правителството на Украйна по-рано отхвърли всяка сделка, включваща териториални отстъпки, които биха възнаградили агресията на Путин.

„В този случай ние се интересуваме преди всичко от сигурността на Русия“, каза Путин. Запитан дали е възможна „честна сделка“ със Запада, Путин отговори: „Не вярвам на никого, но имаме нужда от гаранции“.

 

 

Не е ясно защо Путин иска гаранции за сигурност от НАТО, имайки предвид липсата на каквато и да амбиция на Алианса да атакува Русия. Именно федерацията е тази, която без причина започна първата голяма война в Европа след Втората световна война, използвайки фалшиви аргументи за външна заплаха.

Никога не е имало нужда да се използват тактически ядрени оръжия по време на войната в Украйна и тази мисъл никога не ми е минавала през ума, каза Путин и добави, че не смята, че Русия и САЩ се насочват към ядрен конфликт. Все пак той каза, че страните, които декларират, че нямат червени линии към Русия, трябва да разберат, че Русия ще отговори по същия начин спрямо тях.

Путин направи своите коментари преди президентските избори на 15-17 март, на които със сигурност ще спечели още шест години на власт. Неговите сили наскоро постигнаха известен напредък на фронта, докато Украйна изпитва недостиг на боеприпаси.

Въпреки че ракетите, доставени от САЩ и Обединеното кралство, причиняват щети на Русия, те не променят ситуацията на бойното поле, каза Путин. Той също така отхвърли предполагаемите дискусии на германски офицери за удар по моста, свързващ Русия с Крим, като „нищо повече от фантазии“.