Свят

Путин: Готови сме за ядрена война


Ако САЩ извършат ядрен опит, можем да направим същото, заяви руският президент

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ако американски военни влязат в Украйна, то Русия ще ги третира като интервенционисти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за руската агенция „РИА“ и за руската телевизия „Россия – 1“, президентът казва също, че ако САЩ извършат ядрен опит, то Русия може да направи същото.

Той допълва, че Русия е готова – от военно-технологична гледна точка – на ядрена война, но засега нищо не води бързо към това.

Западните страни, след началото на специална военна операция в Украйна, смятаха да сложат край на Русия, но бяха изправени пред безсилието пред единството на руския народ, стабилността на руската финансово-икономическа система и нарастващите възможности на въоръжените сили, каза президентът.
Според Путин някои западни елити не искат да имат такава огромна страна в съседство и смятат, че е по-добре да я разделят на части. Според него западните страни дори се зарадвали след началото на спецоперацията и вярвали, че ще успеят да сложат край на Русия с помощта на санкции, западни оръжия и ръцете на украинските националисти.

„Оттук дойде лозунгът – да се нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Но по-късно дойде осъзнаването, че това е малко вероятно, а още по-късно – че е невъзможно. И дойде разбирането, че вместо стратегическо поражение за нас, те са изправени пред безсилието, въпреки факта, че разчитаха на силата на всемогъщите Съединени щати. Те бяха изправени пред безсилието пред единството на руския народ, пред фундаменталните основи на руската финансово-икономическата система, нейната стабилност и пред нарастващите възможности на въоръжените сили на Руската федерация“, каза Путин.

„В САЩ има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическа сдържаност“, каза Путин. „Затова не мисля, че тук нещата са се втурнали към
ядрена конфронтация
, но ние сме готови за това“, допълни той. Путин отново подчерта, че използването на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Кремъл – политиката, определяща
обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия. „Оръжията съществуват, за да ги използваме“, каза Путин. „Ние имаме наши собствени принципи“, допълни той.

В интервюто Путин заяви, че Русия не се меси в никакви избори и ще работи с който и да бъде избран за президент на САЩ.

„Ние не се месим в по никакъв начин в никакви избори. И както съм заявявал многократно, ние ще работим с всеки лидер, на когото американският народ, американският гласоподавател се довери“, каза Путин.

Той също така заяви, че Доналд Тръмп, когато е бил президент, го е критикувал, че е симпатизирал на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Путин заяви, че Русия ще разположи военни на границата с Финландия, след като тя влезе в НАТО. Той определи присъединяването на Финландия и на Швеция към алианса като „безсмислена стъпка“ и добави, че Русия ще разположи системи за унищожение и военнослужещи на границата с Финландия. „Ние нямахме военни там, но сега ще имаме. Там нямаше системи за унищожение, но сега те ще появят“, каза Путин.

В интервюто руският президент заяви и, че Северна Корея не е искала ядрена помощ от Русия и припомни, че тя си има свой собствен ядрен чадър. „Те не са поискали нищо от нас“, заяви Путин по адрес на севернокорейците.