IT НовиниБизнес

Как функционира фондовият пазар?


Ако мисълта за инвестиране на фондовия пазар ви плаши, не сте сами. Хората с много ограничен опит в инвестирането в акции или се ужасяват от ужасяващите истории за средния инвеститор, който губи 50 % от стойността на портфейла си – например по време на двата мечи пазара, които вече се случиха през това хилядолетие, или се омайват от „горещи съвети“, които обещават огромни печалби, но рядко се оправдават. Затова не е изненадващо, че махалото на инвестиционните нагласи се колебае между страха и алчността.

Реалността е, че инвестирането на фондовия пазар носи риск, но когато се подхожда дисциплинирано, то е един от най-ефективните начини за натрупване на чиста стойност. Докато стойността на жилището обикновено съставлява по-голямата част от нетното състояние на средностатистическия човек, повечето заможни и много богати хора обикновено инвестират по-голямата част от богатството си в акции. Бъдете изключително внимателни ако финансовите средства, които сте решили да инвестирате са взети пари на кредит.

Ползи от регистрацията на фондовата борса

До неотдавна крайната цел на предприемача беше да регистрира компанията си на реномирана фондова борса, като например NYSE или Nasdaq, поради очевидните ползи, които включват:

Участието в борсата означава готовност за ликвидност на акциите, притежавани от акционерите на дружеството. То дава възможност на дружеството да набере допълнителни средства чрез емитиране на повече акции.

Наличието на публично търгуеми акции улеснява създаването на планове за опции върху акции, които могат да привлекат талантливи служители.

Компаниите, вземащи участие на борсата са по-видими на пазара; отразяването от анализатори и търсенето от институционални инвеститори може да повиши цената на акциите.

Котираните акции могат да се използват като валута от дружеството за извършване на придобивания, при които част или цялото възнаграждение се изплаща в акции.

Тези предимства означават, че повечето големи компании са публични, а не частни. Много големи частни компании като гиганта в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство Cargill, индустриалния конгломерат Koch Industries и търговеца на мебели „направи си сам“ Ikea са сред най-ценните частни компании в света, но те са по-скоро изключение, отколкото норма.

Проблеми при регистрацията на фондовата борса
Листването на фондовата борса обаче има и някои недостатъци, като например:

Значителни разходи, свързани с листването на борсата, като например такси за листване и по-високи разходи, свързани със спазването на изискванията и отчитането.

Обременителни разпоредби, които могат да ограничат възможността на дружеството да извършва стопанска дейност.

Краткосрочната насоченост на повечето инвеститори, която принуждава дружествата да се опитват да надминат оценките за тримесечните си печалби, вместо да прилагат дългосрочен подход към корпоративната си стратегия.

Много гигантски стартъпи (известни още като еднорози, тъй като стартъпите, оценени на повече от 1 млрд. долара, се срещаха изключително рядко) избират да бъдат регистрирани на борсата на много по-късен етап, отколкото стартъпите отпреди десетилетие или две.

Макар че това забавяне на записването може да се дължи отчасти на изброените по-горе недостатъци, основната причина може да бъде, че добре управляваните стартъпи с убедително бизнес предложение имат достъп до безпрецедентни количества капитал от държавни инвестиционни фондове, частни капитали и рискови капиталисти. Такъв достъп до привидно неограничени количества капитал би направил IPO и листването на борсата много по-малко належащи за стартиращите предприятия.

Източник: krediti24.com