Здраве

Как да се обличаме през зимата, за да не настинем


В разгара на зимата няма нищо по-лошо от това да излезете навън и да осъзнаете, че не сте облечени достатъчно топло, за да издържите на ниските температури. Не само, че може да ви развали деня – да ви е трудно да мислите за нещо друго освен колко ви е студено – но може да бъде и опасно за здравето ви. Неадекватното обличане за зимно време може да увеличи риска от получаване на хипотермия и измръзване. Така че, когато излизате навън в изключително студено време, важно е да обмислите допълнително какво носите и да се уверите, че сте достатъчно покрити от главата до петите.

За да улесним процеса на обличане за зимата, проучихме най-добрите съвети за облекло за студено време. По-долу ще намерите нашите съвети, от които се нуждаете, за да се обличете адекватно през зимата и да останете в безопасност при температури под нулата.

Част от безопасното обличане при ниски температури е да се уверите, че всяка част от тялото ви е подходящо покрита и поддържана суха. Ето примерен списък, по който можете да се облечете и да ви бъде топло и комфортно.

– Шапка

– Шал или плетена маска за покриване на лицето и устата

– Ръкавици

– Няколко слоя дрехи. Добър вариант е да си вземете по-голям размер макси дрехи, под които винаги можете да облечете и по-тънка блуза.

– Водоустойчиво яке или палто и ботуши

Потърсете ръкавици, които включват пух или синтетична изолация, водоустойчив дизайн и пасват правилно на ръцете ви.

Що се отнася до най-добрата шапка за зимно време, можете да изберете стил, който ви подхожда, но е важно да вземете предвид материала, за да определите кой вариант ще запази топлината на главата ви.

Наслояването на дрехи ви позволява да регулирате температурата на тялото си, като поставяте и сваляте дрехи, за да поддържате равномерно ниво на комфорт, когато условията и нивата ви на температурите се променят.

За да се облечете за студено време, имате нужда от три слоя, които да работят заедно за максимална топлина

– Основен слой Вашето бельо трябва да поддържа кожата ви възможно най-суха. Тук подходящ вариант е термобельото.

– Среден слой Заложете на пуловер или по-дебела памучна блуза, която да запазва топлината.

– Външен слой Яке или друга връхна дреха, която предпазва от вятър, дъжд или сняг.

Помислете какви дейности ще правите в навън в студено време

Ще бъдете ли много активни през цялото време или периодично Или се движите с равномерно, спокойно темпо. Отговорът на тези въпроси може да ви помогне да решите какво да облечете и колко ще ви трябва, за да можете да адаптирате облеклото си към променящата се среда.

Обувките са изключително важни

Ботушите трябва да са удобни и не много тесни. Стягането ще ограничи притока на кръв и ще направи краката ви по-студени. Ботушите също трябва да имат добра подметка за сцепление и стабилност върху хлъзгави или неравни повърхности и трябва да са водоустойчиви.

Източник: kapere.com