Здраве

Аспекти, които трябва да имате предвид при избора на обувки за плоскостъпие


За коригиране на позицията на плоскостъпието е необходимо да се носят специфични обувки. Вашият ортопед или травматолог трябва да е специалистът, който препоръчва най-добрия тип обувки за плоскостъпие . Много добър избор са ортопедични и анатомични обувки.

Основната функция на обувките за плоски крака е да подобрят позицията на краката, за да гарантират, че натискът се разпределя правилно. Това се постига с дизайн, който включва опора в областта на арката, за да оформи извивката в стъпалото. Обувките също трябва да предпазват глезените, тъй като това е друга от най-засегнатите зони от тази патология.

Когато избирате обувки, се препоръчва да оцените някои аспекти:

Изберете материали, които са меки и удобни. Краката ви трябва да се чувстват добре в обувките.

Подпорите трябва да са недеформируеми. Петата трябва да е центрирана, без отклонения. Това се постига чрез подсилване на страните в областта на петата.

Натиснете надолу с крака си в обувката. Повдигането на обувката върху подметката трябва да е удобно и да се адаптира към крака по естествен начин.

Изберете модел с широк връх, така че да са удобни и в зоната на пръстите.

Изберете обувки с малко по-висока площ на свода, отколкото при останалите модели. Това позволява на крака да почиват в тази зона. Освен това работи като опора за глезените и служи за омекотяване на краката.

Подметките трябва да са стабилни и гъвкави, така че краката да са в най-добри условия. Прекалено твърдата подметка ще попречи на крака да се движи естествено.

Зоната в предната част трябва да е просторна. Формата на краката ви изисква обувката да не се стеснява в тази област.

Обувките трябва да имат място за стелките, които ще ви трябват. Тези стелки трябва да бъдат персонализирани според крака. Консултирайте се с вашия ортопед, за да ви препоръча най-добрия тип стелка конкретно за вашето стъпало.

Когато избирате обувки за плоскостъпие, е много важно да вземете предвид фактори като гъвкавостта на подметката, опората за създаване на плантарната дъга или подсилванията, които ще предотвратят движението на краката ви в обувките. Правилния тип специални обувки имат подсилвания в областта на петата и че представлява опора в средната зона, за да осигури мобилност и стабилност.

Източник: e-obuvki.com