Любопитно

Избор на вентилатор за баня


Проветряването на банята е задължително условие, за да се избегне конденз и образуване на мухъл в краищата на помещението. Все повече семейства търсят решение на този проблем, като се доверяват на осев вентилатор за баня с ел. захранване. Това е практично решение, спомагащо за бързото отвеждане на парата. В повечето случаи носи по-голяма полза, дори от отворен прозорец или врата.

Изборът на вентилатор трябва да се извършва внимателно, съгласно обема на помещението. Основна спецификация е неговият дебит. За вентилирането на баня се изискват 90m3/h. Друга характеристика, която е от особено важно значение, е кратността на въздухообмен. Това е броя на обмените на въздуха в стаята за 1 час. Стандартната кратност за баня е 5.

Монтирането на осевия вентилатор също е от важно значение за правилното вентилиране на помещението. Експертите съветват той да се монтира в най-далечния край, спрямо точката, откъдето постъпва пресен въздух. При бани с по-голям обем се наблюдава тенденция да се купуват по-мощни вентилатори. Това не винаги се оказва правилно решение. По-добрият вариант е да се заложи на два вентилатора с по-малка мощност, които да се монтират в различни краищата на банята. Може да поставите единия от тях над душа, а другия над ваната, за да получите желания ефект и да избегнете образуването на мухъл. Ако сте се насочили към избор на качествен вентилатор, следете за наличие на обратна клапа. Приспособление, ограничаващо достъпа на мръсен въздух от въздуховодната мрежа и запазващо топлината в банята.

Не забравяйте за осигуряването на свеж въздух. Семействата, живеещи в апартамент, често оставят вратата отворена. Да, това е лесен начин, който не изисква допълнителни инвестиции, но гледката не е особено приятна за гостите ви. Решението е монтиране на малка трансферна решетка, която пропуска необходимия пресен въздух в помещението.

Съветваме ви да се насочите към вентилатори Silent, които работят при ниска консумация на електрическа енергия. Масово се използват в българските домакинства, поради тихия режим на работа. Дебитът им варира от 80 до 280 m3/h. Всички модели са с добавена обратна клапа, за предпазване от нежелани миризми. Разполагат със защита от влага – IP45 и температура на работа до 40 градуса. Според предпочитанията на потребителя, може да се монтира таймер за обратно броене или датчик за влага, информиращ вентилатора при каква стойност да започне работа.
Друг ефикасен избор е Silent Design. Модел с красив външен вид, придаващ завършеност на банята. Спецификациите им съвпадат изцяло с тези на Silent. В зависимост от дизайна на вашата баня, имате избор измежду 3 ленти в червен, зелен и жълт цвят.

За потребители, които не желаят особено красив вентилатор, препоръчваме продуктите на EDM. Отличават се с опростен дизайн, но имат своите технически предимства. Автоматичната клапа е изключително полезна, най-вече при изключен вентилатор. Тогава тя се затваря и изцяло защитава помещението от неприятните миризми на въздуховодната мрежа. В комплекта е включена приставка за монтаж върху стъкло. EDM също предлагат на своите клиенти допълнителни екстри, като брояч, датчик за влага и сензор за движение.

Изборът на правилен вентилатор е изключително важен за поддържането на добро ниво на въздухообмен в банята. Мухълът е покритие, което се отстранява изключително трудно. Затова се доверете на качествен вентилатор, който ще се справи с отвеждането на парата и мокрите капчици от тавана.