Любопитно

Подходящият матрак за вас – 7 съвета как да го изберете


До голяма степен от него зависят доброто здраве, пълноценен сън, настроение…

И наистина е така, тъй като според статистиката човек прекарва една трета от живота си в сън. Затова изборът на матрак е изключително важен. За съжаление обаче, вместо да се събудим отпочинали и пълни с енергия за успешен и позитивен старт на деня, ние много често сме уморени и схванати. И то само защото спим на стар или неудобен матрак.

Доскоро се твърдеше, че средният живот на матрака е не повече от 10 години, но новото поколение матраци се предлага с гаранция от 15 и повече години, така че не е проблем да открием дългосрочно и наистина добро решение за себе си и за близките си.

Колегите от pulsator.bg споделят кое е най-важното при избора на матрак.

1.Първо огледайте матрака и от двете страни, защото за вас е най-удобно да бъде с две „лица“. Предлагат се модели със зимна и лятна страна – зимна с вълна в покритието, и лятна – с памук. Матракът се обръща според сезоните за максимален комфорт на тялото в съответствие с околната температура.

От друга страна, периодичното му обръщане 1-2 пъти годишно свежда до минимум вероятността от деформиране. Предлагат се и модели с възможност за избор на усещане за мекота и комфорт от двете страни.

2. Външното покритие трябва да е от „дишаща“ материя. Използва се висококачествен текстил, най-често с допълнителна обработка на тъканите. В зависимост от индивидуалните предпочитания може да изберете текстил, обработен с натурални масла, със сребърни йони в тъканта и съответно – със силно изразени антибактериални свойства, или създаден чрез последни иновативни технологии за максимална грижа на нощния ни комфорт.

Такива са и най-новите модели от последната Exclusive Collection на матраци Paradise – Kashmir De Lux и Cooler, които в своята уникалност съчетават естествени природни материали с последни иновативни технологии.

С оглед лесната поддръжка на матрака и добра хигиена за предпочитане е калъфът да може да се сваля и пере.

3. Попитайте вашия консултант в магазина за степента на твърдост на матрака – ниска, средна или висока, така че да изберете според това дали искате да потъвате в него, или да спите с изправен гръб. Както вече споменахме, предлагат се модели с различна твърдост от двете страни…

4. Височината на предлаганите модели варира от 18 до 26 см, но оптималната според специалистите е 22-25 см.

5.Най-добрият съвет, който може да се даде при избор на матрак, е: „Пробвайте, докато не откриете перфектния за вас.“ Затова се изтегнете на него, за да прецените дали е достатъчно широк, дали не ви е къс или прекалено твърд, дали не хлътвате прекалено дълбоко в него и т.н.

6.Обърнете внимание от какви материали е направен. Днес матраците се правят от модерни материали, които дават усещане за комфорт и същевременно предоставят добра опора за тялото. Най-общо матраците биват пружинни, латексови и от пяна.

7.Попитайте вашия консултант какви допълнителни екстри имат различните модели. Това са например специалният текстил в калъфа на матрака, антиакарната обработка, независимите опорни точки, кокосовата вложка за по-добра ортопедичност, 3D текстилната мрежа, която създава добра вентилация и проветривост, и други.