Любопитно

7 стъпки за смяна на работното място


ПРИЕМЕТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО!
Смяната на работното място в днешно време е налудничава идея. Но е също така вълнуващо и ободряващо. Колкото и трудно да звучи, намирането на нова работа, все пак е постижимо.

Дълго стоене вкъщи, заради майчинство или гледане на дете, смяна на професионалната сфера, лични проблеми… Каквато и да е причината, има седем стъпки, които са важни за вашето начинание.

  • Надникнете в душата си. Първото и най-важно нещо е, да разберете какво точно искате. Защо сте разочаровани от предишната работа? Малка или голяма промяна търсите? За какво сте мечтали, като малка…
  • Направете проучване. След като изясните каква е желаната работа, направете проучване в дадената област. Кои са основните играчи? Какви видове работни места има? Какви умения търсят?
  • Контакти. Използвайте всичките си познати, за да ви помогнат в начинанието. Свържете се с всички, като използвате социалните мрежи. Никога не знаете, кой и от къде може да ви бъде полезен с подходяща информация.
  • Актуализирайте автобиографията си. Променете своето CV, така, че да отговаря на изискванията. Наблегнете на личните умения и качества. Автобиографията ви трябва да е ясна и кратка. Опитайте се да се ‘продадете’, чрез нея.
  • Придобийте опит. Едно от най-големите предизвикателства е, да обновите уменията и знанията си. Запишете се на подходящ курс или започнете като стажант. Опитът ще ви е винаги от полза.
  • Бъдете гъвкави. Никой не ви е казал, че ще е лесно. Дори да сте получавали 5 цифрена заплата на старата работа, сега може да се наложи, да започнете от дъното. Няма как да кацнете на върха на мечтаната работа. Но винаги може да се стремите към него.
  • Бъдете практични и търпеливи. Организирайте се, направете списък. Не напускайте работата си, преди да намерите нова, за да можете да си плащате сметките. Може да ви коства безсънни нощи доброволческа работа. Няма да бъде лесно. Но, когато работите мечтаната работа, всичко ще бъде по-стойностно, защото ще го правите с любов. Вие можете!