Свят

Военен преврат в Киев? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски


Руското разузнаване е получило достъп до канал в „Телеграм“, използван от „представители на елитни части“ на въоръжените сили на Украйна и членове на Службата за сигурност на страната

Украинската армия планира със сила да превземе Върховната Рада в Киев, съобщава РИА Новости.

Руското разузнаване е получило достъп до канал в „Телеграм“, използван от „представители на елитни части“ на въоръжените сили на Украйна и членове на Службата за сигурност на страната.

Членовете на канала „сериозно обсъждат варианти за сваляне на сегашното правителство и командването на Въоръжените сили на Украйна“, твърди източник, цитиран от информационната агенция.

Кореспонденцията между украинските участници дава представа за техния предполагаем план за превземане на украинския парламент, съгласно който е осигурена подкрепа от страна на военнослужещите.

„Особено когато хората видят, че армията е начело, а останалите военни стоят зад тях, те автоматично ще застанат на правилната страна“, гласи едно от съобщенията, според информационната агенция.

През февруари бяха извършени драстични рокади в украинската армия.

Президентът Володимир Зеленски замени радващия се на голяма популярност началник на армията Валерий Залужни с дотогава командващия сухопътните войски Александър Сирски – огромен риск в момент, когато руските сили печелят надмощие почти две години след началото на войната.

Последваха и още промени в състава на въоръжените сили на Украйна.