Технологии

Най-умният „джобен“ смартфон на пазара Samsung Galaxy S24


Samsung Galaxy S24 е по-компактен, но по отношение на технологиите не прави никакви компромиси

Търсите най-добрия компактен телефон? Samsung е една от малкото компании, които правят компактен телефон от премиум класа. И то не какъв да е компактен телефон, а такъв с изкуствен интелект. По-конкретно става дума за Samsung Galaxy S24 – един смартфон, който съчетава компактен размер с подобрен дизайн, има по-бърза производителност, подобрени камери и доста от магическия „Galaxy AI“.

„Компактен“ тук е относително понятие. С 6.2-инчов екран, Galaxy S24 не е толкова малък колкото мини телефоните от близкото минало, но през 2024 г., когато повечето телефони идват с дисплеи с размер по-голям от 6.7-инча, той определено отговаря на изискванията на мнозина, които искат телефона си в джоба, без това да им причинява дискомфорт. Но тук, както вече споменахме, най-важното е, че въпреки по-малкия размер, корейците не са правили компромиси с нищо. След като разгледахме подробно основните нови функции на Galaxy S24, можем без колебание да кажем, че именно това е най-добрият компактен телефон за тази година. Какво обаче е онова, което отличава Samsung Galaxy S24 от всички останали? Тайната се крие в изключително прецизното използване на т.нар. изкуствен интелект, който идва в серията с пакет от функции и подобрения Galaxy AI.

Galaxy s24

Иначе иновацията се отличава и с усъвършенстван дизайн с плоски страни, с компактен размер 6.2″, с много бърз процесор, с по-голяма 4000mAh батерия и с 8GB RAM. Качеството на материалите и това на самата сглобка са на познатото ни за марката върхово ниво. Що се отнася до материалите, „малкият“ Galaxy S24 разполага с по-здрава нова рамка Armor Aluminium и ни харесва това, че страните вече имат матово покритие, така че не привличат пръстови отпечатъци. Освен това страните на телефона вече са плоски, а устройствата с плоски страни се превръщат в нова норма и сред основните им предимствата е фактът, че е просто по-лесно да вземете устройството от масата. Що се отнася до екрана, то той може да стане супер ярък, имащ възможността да достигне 2 600 нита пикова яркост, което е голяма стъпка напред спрямо предшественика.

Също така, за първи път в новия Samsung Galaxy S24 вече има 1Hz-120Hz честота на опресняване – функция, която преди беше изключителна за модела Ultra. С честота на опресняване от 1Hz за статично съдържание, телефонът е по-пестелив и батерията му ще издържи значително по-дълго. Но да се върнем на изкуствения интелект. Той играе основна роля при качеството на изображенията. Samsung използва един и същ сензор на основната камера за трета поредна година и също няма промени в ултрашироките камери и камерите с 3X увеличение. И въпреки това снимките и видеоклиповете от камерата S24 изглеждат забележимо различно.

Samsung Galaxy S24

Galaxy AI се намесва и в последващата редакция на снимките (функция, скрита зад синята икона с трите звезди). Оттам може да се правят изтриване на сенки и отражения, изтриване на цял обект, както и преместване и преоразмеряване на обект в снимка. Видеото, благодарение на изкуствения интелект, също е значително подобрено. Една готина нова функция е Instant Slow-mo. С натискане на сензорен бутон конкретен момент се забавя и Galaxy AI генерира липсващите кадри. И ако се притеснявате от цялата тази “хитрина“, добре е да знаете, че специален воден знак се добавя към кадъра, а информация за обработката остава в метаданните за всички изображения и видеоклипове, редактирани с помощта на изкуствен интелект.

А и още нещо, свързано с т.нар. превю на снимките. Благодарение на последното Super HDR подобрение, могат да се уловят интересните моменти, така, както ги виждате още преди снимката, като по този начин имате ясна представа как ще изглежда кадърът със Super HDR качество, преди да е направена снимката. Изкуственият интелект е в помощ на потребителя и при общуването – всичко става много по-бързо и лесно, защото подобно на по-големите версии от серията Galaxy S24, и компактната разполага с незабавен преводач. Какво ще рече това? Имате нужда от бърз превод, докато говорите по телефона? Galaxy AI помага и в този случай, като така можете да говорите по телефона с хора, чийто език не разбирате. Работи и при писане на съобщения.

Най-вълнуващото изживяване, което изкуственият интелект на Samsung, Galaxy AI, предлага тази година, е свързано с търсенето. Circle to Search with Google е функция, налична и при най-малкия член на звездното семейство смартфони на Samsung, което прави изборът му още по-привлекателен, защото позволява търсене без да се налага да сменяте приложенията. Например, ако не знаете какво ястие ви е поднесено на приема по време на командировка в чужбина, спокойно може да снимате чинията си и да оградите или подчертаете за мигновени резултати. Ако пък искате да покажете, че сте познавач и веднага да назовете модела на винтидж колата, която виждате на автомобилното изложение, или забележителност, покрай която минавате, просто задръжте пръст върху Home бутона и оградете обекта, който ви интересува – вашият малък, но мощен смартфон ще даде всички резултати с информация за него веднага.

С други думи, компактният Galaxy S24, снабден с десетядрен процесор и с изкуствен интелект определено предлага най-доброто в света на мобилните телефони, при това в компактен размер, който за мнозина от нас е плюс. Ако пък за вас е по-важно да имате по-голям мащаб при своето устройство, то погледнете и по-големите предложения от гамата Galaxy S24. Но искате ли компактен смартфон, то е невъзможно да се намери по-добър от Samsung Galaxy S24. Чудесната новина е, че всеки, закупил Galaxy S24 (или другите два модела от новата Galaxy S24 серия) до 30 юни 2024 г., ще получи безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца. И не на последно място, всички, закупили своя модел от серията Galaxy S24, могат да се възползват от 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.