Любопитно

Тайните на парфюмните съставки


Днес парфюми се произвеждат основно в лаборатории, но често се разчита и на древни натурални съставки. Някои от парфюмните елементи, които все още са в употреба днес, са споменати в античните египетски текстове и в дори в Библията, споделят интересните факти от Ladybook.bg.

Ливан и смирна са толкова ценни вещества, че се конкурират по цена и пазари със златото. Тамянът е смола от каучуково дърво, което се произвежда във форми, наречени ”сълзи”. Тези дървета са редки и се развиват главно в сухите земи на Близкия изток. Изискват ръчно прибиране на реколтата, което допринася за извънредно високата им цена.

Пачули и сандалово дърво са двата аромата, които идват от Азия. Пачули се отглежда в Източна и Западна Индия, докато сандалово дърво произлиза от Непал, Индия, Хаваите и Австралия. В продължение на хилядолетие те са били ароматизиращи съставки и са високо ценени заради техните лечебни свойства. Най-добре познатият пачули аромат на пазара с парфюми е познатия ни Angel на Thierry Mugler.

Сандаловото дърво се използва в ароматерапията и в парфюмния свят, тъй като може да служи за основа на други аромати. Днес то се съдържа в много аромати, включително и Dior Addict на Диор, Escada Magnetism и аромат на Cartier Delices де Картие.

Амбър е една от най-изненадващите и необичайни съставки в един парфюм. Когато чуят, че парфюмът съдържа кехлибар, потребителите обикновено се сещат за златната смола, която се използва от ювелири за направата на бижута. Амбър се съдържа в Dolce и Gabbana Light Blue, Vera Wang Princess и Стела от Стела Маккартни.

Парфюмът съдържа древни елементи, включително растения (лавандула), подправки (канела, карамфил), цветя (рози, гардении, орлови нокти, лилии) и плодове (портокал, лимон, праскова), но разчита и на нови съставки.

Цветя, характерни за екзотични земи, могат лесно да бъдат получени и пуснати в парфюм. Сега можем да се възползваме от източни подправки, цветя в южната част на Тихия океан, Северна Америка и индийските гори. Разбира се, голяма част от процесите се осъществяват в лаборатории, а крайният продукт е синтетичен. Това помага за запазването на природните ресурси.

През 1920 година в света на парфюмите е въведено ново химическо вещество, наречено алдехид. То е синтетична молекула, аромат, но за разлика от други синтетични вещества, това не е фалшиво. Често се смесва с цветни аромати. Вероятно най-известният аромат с алдехид в света е вечният фаворит Chanel № 5.

Технологията за синтетично производство позволява да се уловят необичайни аромати в парфюма. А хората, които се занимават с изследване и „дегустация“ на ароматите в един марков парфюм имат своя професия, която се нарича парфюмист. Тя е изключително добре заплатена и ценена от бизнеса. Един добър парфюмист може да открие около 250 различни нюанса в даден парфюм, докато обикновения човек усеща между 5-10 различни ухания. Това прави чувствителния нос на тези професионалисти толкова ценен.