Политика

Корупция! Финансист от ИТН разкри за разпределяне на тлъсти подкупи по етажите на властта


Имаме сигнали и данни, че много от камионите, които влизат от Турция не се проверяват достатъчно стриктно за дадени хранителни продукти, подкупите достигат до 350 000 лева на ТИР, твърди Любомир Каримански

„Има течове има по границите на България, корупционните практики в митниците не са прекъснати. Имаме сигнали и данни. Много от камионите, които влизат от Турция не се проверяват достатъчно стриктно за дадени хранителни продукти.

Зависи какви са храните, какъв е тира, но подкупите стигат до 350 000 лв., за да пуснат един тир, а парите се разпределят между корупционните етажи на властта“. Това заяви в предаването „Твоят ден“ Любомир Каримански, кандидат-депутат от „Има такъв народ“, председател на Бюджетната комисия в 46-тото НС.

Относно влизането в Еврозоната той поясни, че от ИТН никога не са твърдели твърдо, че 2024 г. ще бъде прието еврото, но е факт, че то ще подобри жизненият стандарт.

По здравната тема той каза, че МЗ разполага с повече от 16 млн. за лекарствени продукти за COVID-19.

„Те не се използват достатъчно навременно, за да може да се овладее ситуацията“, допълни Каримански.

Той коментира, че ако имаше смисъл от локдаун, той трябваше да бъде при правителството на Борисов, а това е повлякло всички проблеми.

„Нека се използват както зелените сертификати, така и тестовете, за да има преходен период и да се осъзнае необходимостта от ваксинирането. Не се предприеха своевременни мерки от страна на служебното правителство. Мислехме си гледайки Европа, която отваряше предприятията и заводите, че и при нас така може да стане, но не си дадохме сметка, че сме последната страна по процент на ваксинация“, подчерта Каримански.

Той разкри, че в структурите на ИТН не е обсъждана оставката на здравния министър.

По темата с обществените поръчки „Има такъв народ“ има свое предложение.

„За мен е важно да има промяна в централния бюджет, където чрез буферите изтичат пари, които нон стоп министър-председателят и МС прехвърлят от едно в друго министерство. Искаме да внедрим цялостна платформа в изпълнение на обществените поръчки, с ясни и прозрачни критерии“. Това заяви в предаването „Твоят ден“ Любомир Каримански, кандидат-депутат от „Има такъв народ“, председател на Бюджетната комисия в 46-тото НС.

По думите му има кражби от страна на публичния сектор, затова е нужно създаване на Център за споделени услуги, където могат да се избягват дублиращи се процеси в публичния сектор. Това ще бъде предложено от ИТН в следващото Народно събрание.
Той смята, че инфлацията може да бъде овладяна по два начина.

„Първият е държавата да продължава да увеличава разходите си, тогава инфлацията ще бъде двуцифрено число, близо до 10%. Другият вариант е рязко свиване на икономиката, което не е полезно за държавата“, сподели Каримански.