Политика

Кирил Петков: Възможно е мораториумът да падне по-рано

Премиерът обясни, че се работи по всичките части от енергийната система

„Възможно е мораториумът да падне преди март. Въпросът е времето, което ще ни трябва, за да сме сигурни, че сме направили целия анализ и няма течове в системата, така че крайните цени да бъдат увеличени с най-минимален размер. Работим по всичките части от енергийната система, където може да има намаляване на разходите. Ако успеем, мораториумът ще бъде премахнат”. Това заяви за NOVA премиерът на България Кирил Петков. Той допълни, че е обсъдил с министъра на енергетиката и министъра на финансите мерките, които ще бъдат заложени за бизнеса.

„Те ще бъдат с под и таван. Ако имате бизнес и сте успели да направите договор под някакво ниво, няма да има субсидии. Ако ли не, ще има някакъв процент субсидиране на тока. Ще сложим таван, за да има предвидимост в общия харч към бизнеса. Надяваме се хем да имаме предвидимост в публичните финанси, хем да сме сигурни, че бизнесът наистина получава подкрепа”, обясни Петков.

Министър-председателят коментира и казуса с отстраняването на главния прокурор. „Понеже има разделение на властите, дали да подаде оставка, е избор на Гешев. Аз лично се надявам, че той би избрал възможността да се оттегли сам. Това ще спести много време за всичките процедури, които иначе са доста комплексни”, каза още Петков.

Той коментира и как е преминала първата му работна среща в Брюксел. „Планът за възстановяване ще бъде коригиран за някои от нещата. Бях доволен да видя, че партньорите от ЕК заявиха, че за пръв виждат такава воля за антикорупционни мерки”, каза Петков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Ако подкрепяте Кирил Петков може да се присъедините към групата му във ФЕЙСБУК тук – https://www.facebook.com/groups/kiril.petkov.official