Любопитно

Как да съхраняваме и да се грижим за иконите


Правилата за боравене с православни икони са специално за всички, от които зависи съдбата на иконите. Тези правила съдържат информация не за това как да ги възстановим сами, а за това как да живеем с иконите, как да ги пазим, как да се грижим за тях.

Бояджийското покритие и грундът на иконите се напукват и ронят от резки промени в температурата и влажността. Нормални условия за съхранение на иконата е температура +17°- +20°.

1. Най-добре е да съхранявате иконата в кутия за икони, тъй като постоянните промени в температурата и влажността могат скоро да доведат до напукване, лющене и оцветяване на грунда и боята. Ако не е възможно да поставите всички икони в кутии за икони, опитайте да поставите лампа или свещник със запалена свещ, така че маслото и восъкът да не се пръскат върху иконата. Плаката, образувана върху иконата, не може да бъде премахната самостоятелно.

2. В никакъв случай не трябва да почиствате иконата с каквото и да е вещество, нито да използвате светена вода, миро и др. като почистващ препарат, защото те проникват в грунда и боята. След това ще бъде невъзможно да се укрепи иконата. Не мийте иконата с нищо!

3. Не се опитвайте да актуализирате иконата с лакове, бои, масла и др. Всички тези действия причиняват унищожаване на иконата, често необратимо.

4. Не почиствайте иконата с мокра или суха кърпа. Можете да премахнете праха само ако слоят боя не се разпада, направете го по-добре със суха четка, много мека.

5. Не поставяйте иконата на прозореца или да я окачена под прозореца. Теченията и студът са изключително опасни за иконите. Когато проветрявате помещението, опитайте се да избегнете резки промени в температурата и влажността.

6. Не поставяйте иконата близо до топла стена, радиатор или печка, настолна лампа. Потокът от горещ въздух изсушава дървото, което води до изкривяване и напукване на дъските.

7. Не допускайте продължително излагане на пряка слънчева светлина върху иконата.

8. Не можете да съхранявате иконата в стая, където в стените или мебелите има дупки за летене на бръмбари. Една грешка може да превърне една иконна дъска в прах за 1-2 години.

Източник: ikonite.bg