БългарияЛюбопитно

Кацаров и здравни специалисти: Ситуацията е критична. Моля ви, ваксинирайте се!


Здравният министър д-р Стойчо Кацаров и представители на съсловните и пациентските организации ще дадат съвместно изявление. Те проведоха среща по-рано тази сутрин, за да обсъдят проблемите в системата. Натискът на коронавирусът се засилва и експертите и работещите в системата са силно притеснени.

„Ние може да сме имали различия по някои въпрос, но по този въпрос по отношение на Ковид и начина, по който може да се справим – нямаме различия. Ситуацията е критична. Всички сме изправени пред една огромна заплаха и са нужни общи действия. Искаме да отправим призив“, заяви д-р Стойчо Кацаров.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева също призова хората да бъдат отговорни. Тя отбеляза, че около 45% от медицинските сестри са ваксинирани. Но също така подчерта, че недостигът на сестри е много голям – над 35 000. Това също допринася за криза в здравеопазването.

„Пазете се, за да пазите нас. Здравната система трябва да съществува“, каза тя.

Д-р Николай Шарков е категоричен – „Единственото нещо, което може да ни защити, е ваксинацията“. Председателят на Българския зъболекарски съюз с огорчение каза, че има специалисти, които излъчват грешни послания за коронавируса.

„Моментната картина е тежка. Загрижен съм“, призна той.

„Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се представи от специалистите по един изключително достъпен начин. Тук не виждам Изпълнителната агенция по лекарствата, която трябва да влезе в ролята си. Има закъсняла кампания“, коментира на свой ред проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план да преборим този страх. Числата са категорични“, заяви тя.

В заключение д-р Кацаров подчерта, че това е най-тежката вълна на коронавируса.

„Делта вариантът е много по-смъртоносен. Следващите 2 седмици ще бъдат критични“, каза той.

Кацаров се обърна към всички работещи в системата:

„Знам колко е трудно, гордея се с тях. Гордея се, като виждам какво правят на предела на силите си. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама“.

Здравният министър настоя, че всички българи трябва „да се вземат в ръце“ и да се държат отговорно.

„Носете ги тия проклети маски, ограничете контактите си следващите няколко седмици. Не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, проветрявайте. И най-важното – ваксинирайте се. Моля ви – нека проявим отговорност. Можем да се справим и да излезем по-силни като народ, като общност, като хора, които виждат смисъл да съществуваме заедно“, подчерта д-р Кацаров.

На финала здравният министър и всички присъстващи се хванаха за ръце в знак на общото обединение в битката срещу коронавируса.