Любопитно

Измамна схема с водещи на bTV: Предлагат „чудодейни лекарства“ и бързо забогатяване


Недоброжелатели в интернет използват разпознаваемостта на емблематични лица на bTV и доверието към тях, за да предлагат „чудодейни лекарства“ или бързо забогатяване. Става въпрос за измамна схема, с която потребителите трябва да внимават.

В такава измама попадат водещите на bTV Юксиел Кадриев, Светослав Иванова и Цветанка Ризова.

„Разбрах от хора, които ми писаха във Фейсбук с въпроси каква е тайната, мога ли да дам пари без да използвам банка. След това започнаха да ми се обаждат познати, изпращаха ми снимки как съм арестуван с белезници. Оказва се, че някой използва името и лицето ми с целта да мами хората, че аз съм забогатял случайно и разкривам тайната си как това е станало лежейки на дивана като продавам биткойни. По-страшното е, че има хора, които са се хванали на това“, разказва водещият на bTV Новините Юксел Кадриев.

Информацията се разпространява в затворени групи във Фейсбук чрез откраднати профили на хора с между 2000 и 6000 последователи. Юксел Кадриев призовава хората да бъдат бдителни в какви групи участват.

По думите на водещия на предаването „120 минути“ Светослав Иванов социалните мрежи са токсична среда, в която се разпространява всякаква информация.

„Преди известно време започнах да получавам съобщения с въпроси за „чудодейно лекарство“, което помага на хората с увреден слух. Това ме накара да реагирам публично, защото става дума за здравето на хората. Лъжа, свързана с нещо, което може да се окаже вредоносно и си играе с надеждите на хората. Схемата е сходна. На гости в „120 минути“ уж ми е Васил Найденов, който споделя, че е изгубил слуха си“,