Здраве

Имате ли нужда от таблетки витамин Д?

Защо витамин D е толкова важен за организма? Кога приемът на таблетки с рекламирания като „хормон на слънцето” витамин може действително да ни предпази от респираторни инфекции?

Когато говорим за витамин Д, нямаме предвид конкретно вещество или витамин. Учените използват термина като общо наименование на група мастноразтворими витамини – така наречените калцифероли. Най-важните форми включват витамин Д2 и витамин Д3.

Човешкото тяло може да произвежда витамин Д само под въздействието на светлина, т.е. UV-B радиация. Това означава, че неговите нива зависят от сезоните и нашия престой на открито. Тялото ни го произвежда повече през топлите летни месеци, когато слънцето грее по-силно и сме изложени на много UV-B радиация.

През зимните месеци нещата изглеждат по-различно: тялото ни може да произвежда витамин Д само в ограничена степен. И ако през лятото тялото ни не е успяло да складира повече от него по ред причини, може да се появи недостиг.

Недостигът на витамин Д при възрастните може да причини деформация на костите, болка и загуба на сила на мускулите. Макар този витамин да ни е нужен преди всичко за костите и зъбите, той влияе и върху мускулната сила и метаболитните процеси. Благодарение на него също така тялото ни може да абсорбира калций от храната.

Кой трябва да приема добавки с витамин D?

Таблетките с витамин Д от fitholic.bg се препоръчват както на хора от рисковите групи, като възраст над 65 години, по-дълго залежаване поради болест и хронични заболявания, така и на здравите хора, които не се хранят пълноценно и не се излагат достатъчно на пряка слънчева светлина.

Никой не е в състояние да си осигури достатъчно витамин Д само с консумацията на правилните храни. За да покриете дневните си нужди без достатъчно ултравиолетова светлина, ще трябва да ядете десет яйца или един килограм гъби на ден, например. Следователно на практика едва ли е възможно да се избегне дефицита на витамин Д през зимните месеци.

Добавките с витамин Д са начинът да компенсирате този дефицит, да дадете повече сила и здравина на костите, зъбите и мускулите. А също така и да подкрепите имунната система.

Можете да приемате витамин Д в различни форми: капки, капсули, прах и таблетки. Всеки вариант има своите предимства, но общото е, че всички те надеждно допринасят за поддържането и повишаването на нивата на слънчевия витамин.

Ако изберете капки витамин Д, ще можете лесно и гъвкаво да ги дозирате. Например, ако искате да намалите наполовина дневната си доза, просто ще вземете наполовина по-малко капки. Недостатъкът тук е, че трябва да дозирате по-прецизно, тъй като капките, които излизат от пипетата не винаги са с еднакъв размер. Съвет от Фитхолик: Ако не харесвате вкуса им, просто ги смесете с храна или напитка.

Приемайте своите капсули и таблетки витамин Д с глътка вода. Тук трябва да вземете решение за дозата предварително и да изберете точния продукт. Можете да бъдете спокойни обаче, че всеки път ще приемате едно и също количество. Така че за хора, които нямат проблем с преглъщането на по-големи таблетки или капсули, този вариант е добър.

Няма значение по кое време ще вземете дневната си доза витамин Д. Някои хора не понасят добре хранителни добавки сутрин, така че ако сте сред тях, опитайте кога това ще е най-добре за вас.