Любопитно

Ефективна ли е отровата за мишки за борбата с тях

За всяко едно домакинство, семейство или офис, борбата с гризачите е най–тежкото бреме. Освен, че са едни от най-гнусите животни, мишките предават всякакви видове болести и зарази, коментират от Lechitel.eu.

Те често биват използвани за тестове на бяла и декоративна козметика, защото учените са доказали че тяхното ДНК е доста сходно с човешкото. Въпреки този факт мишките и плъховете остават едни от най-досадните и упорити вредители в домакинството и селскто стопанство.

Хората прибягват до най-различни средства за да се отърват от тях и най-често използвания метод за отровите. Отровите за мишки са химикали, които ги убиват след като бъдат погълнати при така наречените методи на дератизация. Поради тази причина, трябва да бъдем изключително внимателни при поставянето на отровите за гризачи – дръжте ги на места, далече от децата и семейството, както и избягвайте поставянето им в кухнята, където държите храната и домакинските прибори.

Видове отрови за мишки

Отровите против гризачи, главно мишки и плъхове се различават по вида, формата си и активното вещество, което съдържат. Главната цел на всяка една от тях е да обезвреди гризачите, но имат различни нива на ефективност. Съществуват пасти, примамки, капани с отрова и блокчета. Всеки един от споменатите видове има своите позитиви и негативи в борбата с мишките и плъховете. Повече такива отрови и препарати за мишки и плъхове може да видите тук и да приложите действието им веднага

Отровите за мишки, които са под формата на гранули са доста разпространени и този метод е най-старият – гранулите се поставят в ъглите на помещенията и са доста „привлекателни“ за малките гризачи.

Следващият вид отрова е паста срещу плъхове и мишки. Това е най-новият, актуален и най-предпочитаният вид отрова. Те могат да съдържат в себе си различни активни вещества, които спомагат за унищожаването на гризачите. Повечето от тях могат са се използват в мазета и тавани, защото издържат на влага и студ и трайността им е за по-дълъг период от време. Но единственият им минус е, че мишките и плъховете не умират веднага. Активното вещество започва своето действие след поглъщане и отнема до няколко дни за да обезвреди гризачите. След поглъщане на отровата, плъховете и мишките умират в светли и отворени помещение, докато търсят светлина и вода. Това е много полезно, тъй като никой от нас не желае тавана или мазата му да мирише с дни и да не можете да откриете мъртвата мишка.

А когато намерите гризача на някое леснодостъпно и светло място, лесно можете да се отървете от него с помощта на специалната щипка за събиране на отпадъци и фенерче за осветяване.

Разбира се, както вече споменахме, трябва да бъдете много внимателни при поставянето на отровите – не позволявайте на децата Ви да се приближават до активното вещество, особено ако са малки! При самата настройка в помещението, носете ръкавици и маска, за да предотвратите вдишването на силно токсичните препарати и за да не пренасяте самата отрова.