Политика

Владимир Путин предупреди Вашингтон: Ако избухне война между нас, няма да е специална военна операция


Съединените щати твърдят, че както Русия, така и Китай модернизират бойните си арсенали с ядрени оръжия и Пекин вероятно ще разполага с 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., ако продължи със сегашния си темп

Руският президент Владимир Путин отхвърли като „глупост“ твърдението, че Съединените щати трябва да се подготвят за едновременна война срещу Русия и Китай, съобщава „Ройтерс“.

Той предупреди Запада, че всяка война срещу Русия ще бъде на съвсем различно ниво от конфликта в Украйна.

В четвъртък назначена от Конгреса на САЩ двупартийна комисия предупреди, че Вашингтон трябва да се подготви за възможни едновременни войни с Москва и Пекин чрез разширяване на своите конвенционални сили, укрепване на съюзите и засилване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия.

Путин, който се очаква да посети Китай идната седмица, изтъкна, че Съединените щати са подклаждали напрежението с Пекин чрез изграждането на пакта за сигурност AUKUS между САЩ, Австралия и Великобритания и отбеляза, че Русия и Китай не изграждат военен съюз.

По думи на Путин мислите за война между Русия и Съединените щати са нездрави, но ако такива мисли се оповестяват публично, няма как те да не предизвикат безпокойство у Москва.

„Мисля, че това са нездрави мисли в умовете на здрави хора, защото да се каже, че Съединените щати се готвят за война с Русия – всички ние се готвим за война, защото следваме древния принцип: ако искате мир, гответе се за война“, подчерта Путин в клип, публикуван в „Телеграм“.

„Но ние искаме мир“, заяви Путин с усмивка. „Нещо повече, да воюваш и с Русия, и с Китай, това е глупост – не мисля, че е сериозно. Мисля, че те просто се плашат взаимно“.

Задълбочаващото се партньорство между издигащата се суперсила Китай и Русия – най-голямата ядрена сила в света, е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години и се следи от Запада с тревога.

Съединените щати считат Китай за своя най-голям конкурент, а Русия – за най-голямата заплаха за националната сигурност. Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде белязан от екзистенциалното съревнование между демокрациите и автокрациите.

Путин предупреди, че ако Съединените щати воюват срещу Русия, това ще бъде много различно от войната в Украйна, която Кремъл нарича специална военна операция.

„И ако искат да воюват с Русия, това ще бъде съвсем друга война – няма да се провежда специална военна операция“, отсече той. „Погледнете Близкия изток – това специална военна операция ли е – можете ли да ги сравните?“.

„Ако говорим за война между велики ядрени сили, то тогава това ще бъде съвсем различна история. Не мисля, че хората със здрав разум могат да си помислят за такова нещо, но ако все пак им хрумне подобна мисъл, това може само да ни накара да бъдем предпазливи“.

Съединените щати твърдят, че както Русия, така и Китай модернизират бойните си арсенали с ядрени оръжия и че Китай вероятно ще разполага с 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., ако продължи със сегашния си темп на ядрено изграждане.

На свой ред Путин контролира около 5889 ядрени бойни глави към 2023 г., в сравнение с 5244-те, контролирани от Байдън, по данни на Федерацията на американските учени. От тях Русия има около 1674 разположени стратегически ядрени бойни глави, докато Съединените щати – 1670.