Любопитно

Вижте ТОП 17 на най-евтините градове за живеенe в света


Всички са виждали безброй класации на най-скъпите градове за живеене в света, препълнени с азиатски, американски и австралийски мегаполиси, но рядко се правят такива за най-евтините места за живот, които също могат да действат като магнит за хората.

В различните кътчета на света хората живеят различно – заради особеностите на исторически традиции, климат, обществено-икономическо устройство. Някои от посочените по-долу места не са притегателни дори за самите жители на съответните държави, камо ли за чужденците. Въпреки това критерият ниска цена на живота може да се окаже примамлив за мнозина, които са решили да проектират себе си в друга бизнес среда. Съпоставимостта между стандарта на живот е интересна за хората в днешния глобализиран свят. Тазгодишната класация на консултантската група Mercer включва 17-те най-евтини градове в света. Ето ги в низходящ ред, тоест в посока към най-евтиното… Разбира се остойностяването е направено от експертите на групата, като се взели предвид валутните колебания, цената на основните потребителски стоки и издръжката на живот там. Прави впечатление, че в този списък преобладават градове от развиващи се икономики на страни от Източна Европа и Африка. Разбирате, че това е процес и нищо няма как да остане статично.

17. Белград, Сърбия

Белград е красиво място за тези, които биха желали да го оценят и в този му ракурс. За несвикналите може да се окаже повишението на температурата на въздуха през летните месеци, като най-високата е достигала до 43.6 градуса по Целзий, а най-ниската – минус 26.2 градуса.

16. Калкута, Индия

В Калкута и района живеят около 15 милиона души. Индия е страна на полярните крайности, но като цяло има места с ужасяваща бедност и примитивизъм на живота, съобразен със стандартите на 21 век.

15. Сараево, Босна и Херцеговина

Столицата е и най-големия град на Босна и Херцеговина. Сараево изживява своя труден път за привеждане в съответствие с нормите на съвременното общество, като се разделя с посткомунистическата си специфика. Животът е евтин, икономиката може да се каже – летаргична.

14. Алмати, Казахстан

Алмати генерира около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Казахстан и има процъфтяващ финансов сектор. Там в перспектива ще мине Евро-Китайската мега магистрала, което несъмнено ще интензифицира региона допълнително и цената на живота няма да остане същата.

13. Монтерей, Мексико

Намира се в северозападната част на Мексико. Според анализататорите Монтерей се класира на 94-то място в света през 2006 г по ниво на икономическо благосъстояние. Въпреки че оттогава е минало време, консултантската група Mercer констатира, че няма забележим ръст и просперитет за местното население за този град.

12. Тбилиси, Грузия

Тбилиси е живописен град с исторически забележителности в Грузия, една от бившите съветски републики. Оказва се, че в него може да се живее евтино, а също така е популярен сред туристите и като един от най-безопасните градове в света.

11. Скопие, Македония

Скопие има древна история, датираща до към 4000 г. пр.н.е. Цените не са високи, има голяма безработица, която стига до 30%, с нисък стандарт на живот.

10. Лусака, Замбия

Това е един от най-бързо развиващите се градове в Южна Африка. Преживял е туристически бум през последните години, посещават го туристи с по-авантюрна нагласа. Населението е под 2 милиона души, има ниска себестойност на живота, прогнозата е, че това няма да продължи кой знае колко дълго.

9. Габороне, Ботсвана

Най-големият град на Ботсвана е голям финансов център, естествено за мащабите на страната си. В него за заети над 20% от работещите. Има афинитет към устройване за живеене в крайградските райони. Икономиката се развива с бавен темп.

8. Карачи, Пакистан

Карачи е седмият по население град в света с почти 25 милиона жители. Гъстотата на живеещите там е травмиращо голяма, сравнително евтино е, проблем е високото ниво на насилие и липсата на чиста питейна вода.

7. Тунис, Тунис

Подобно на редица западни икономики, Тунис като структура се отдалечава от производството и е концентриран в по-голяма степен в сферата на услугите. Има бум на населението, подобно на доста африкански градове. Разрастват се пасбищата, остава си евтино място за обитаване.

6. Минск, Беларус

Това е друг постсъветски град, който трябва да се адаптира към живота в посткомунистическото общество с пазарна икономика. Създадени са доста производствени фабрики. Отличава се с ниска безработица, благодарение на регулираната социална политика във връзка със заетостта.

5. Йоханесбург, Южна Африка

Това е най-големият град в ЮАР. Йоханесбург бавно се превръща в световен център за фирмите, които искат да пробият в региона. Има действителни ниски разходи за живот, което вероятно може да се отдаде на рекорда по престъпност, с регистриран много висок процент на убийствата.

4. Блантайр, Малави

Той е популярна дестинация за европейските емигранти, които се радват на езерото Малави върху Chitimba Beach. Блантайр има процъфтяващи финанси и развит селскостопански сектор. Живее се евтино, защото въпреки природните дадености, страната все още е значително недоразвита.

3. Бишкек, Киргизстан

Бишкек е разположен на 800 метра над морското равнище. В облика му се смесват нови мраморни площади и съветска архитектура. Въпреки близостта на планина, замърсяването в града има високи нива, която не насърчава посетителите.

2. Кейптаун, Южна Африка

Подобно на Йоханесбург, Кейптаун също има проблем с престъпността, което спира някои хора, имащи намерение да живеят там. Има собствена хубост и се развива като бизнес център.

1. Виндхук, Намибия

Този намибийски град е най-евтиният за живеене в света.Той е и най-големият по население център в страната. Според последното преброяване то възлиза на 322500 души, с което може да се обясни и ниската цена на живот.