ЛюбопитноСвят

ВИДЕО от войната: Израелски командоси се стрелят с терористи на Хамас


По време на битките спецчстите Shayetet 13 елиминираха над 60 екстремисти и спасиха живи около 250 заложници

Силите на Shayetet 13 елиминират над 60 терористи и спасяват живи стотици заложници в множество битки около границата с Газа., предава „Йедиот Ахронот“.

„Шайетет 13 ви защитаваше и ще продължи да ви защитава, по всяко време и при всякакви обстоятелства“, казва командирът, който ръководи боевете.

В събота, първия ден от операцията Swords of Iron War, както редовните, така и резервните части на командосите Shayetet 13 бяха бързо прехвърлени по въздуха в отговор на съобщенията за проникване на границата с Газа, присъединявайки се към сухопътните сили, участващи в битка с терористите в граничните градове на Газа.

Редовните сили пристигнаха първи, последвани не след дълго от резервисти, които пристигнаха от базата си в Атлит в рамките на часове.

Те се организират за бой и малко след това достигат граничния район.

Силите действаха на множество места, като основните фокусни точки бяха в кибуц Беери, аванпост Суфа, Кфар Аза, Саад, Мефалсим и Нир Оз.

По време на битките командосите на Shayetet 13 елиминираха над 60 терористи на Хамас и спасиха живи около 250 заложници.

По време на операциите бяха задържани 26 терористи, включително заместник-командирът на южната военноморска бригада на Хамас Мохамед Абу Али.

Двама членове на звеното, подполковник Ели Гинзбург и щабен сержант Офек Русо, бяха убити по време на операциите в граничния район на Газа.

В Суфа силите на Shayetet 13 пристигнаха значително превъзхождани, изправени пред десетки добре въоръжени терористи, които бяха успели да се организират и укрепят с множество заложници, някои от които бяха ранени.

Силите на Shayetet заеха позиция и получиха огнева подкрепа от бронирани машини и въздушни сили, започвайки интензивна битка, продължила няколко часа.

В крайна сметка командосите елиминираха или заловиха всички сили на Хамас, общо 40 терористи, и успешно спасиха заложниците.