Тв новини

Турски филм с номинация за Оскар


Турски филм получи номинация за най-престижните филмови награди в света Оскар! Кино-лентата „Чудо в килия №7“ (Yedinci Koğuştaki Mucize), направила премиерата си в южната ни съседка преди година – през октомври 2019-а, ще представлява страната си на 93-то издание на международната класация. Тя бе избрана от дирекция „Кино“ към Министерството на туризма и културата в Турция измежду още 23 други филма.
„Чудо в килия №7“ е режисиран от Мехмет Ада Йозтекин. В главните роли са Арас Булут Ийнемли („Времето лети“, „Великолепният век“ и „Вътрешен човек“), Ниса София Аксонгур („Черна птица“), Джелиле Тойон, Илкер Аксум, Месут Акуста („Черна роза“), Дениз Байсал („Г-жа Фазилет и нейните дъщери“) и Юрдаер Окур („Справедливостта на Кара“).
В лентата се разказва за Мемо (Арас Булут Ийнемли), който бива обвинен за смъртта на малката дъщеря на полковник в малко селце на Егейското крайбрежие. Мемо страда от рядко психично заболяване, но въпреки това бива осъден. Колкото и да отрича да е извършил престъплението. От тук нататък единствената му цел е да се събере със своята дъщеря Ова (Ниса София Аксонгур).
Номинираният за Оскар турски филм направи световната си премиера през изминалата пролет на интернет-платформата Netflix, като за отрицателно време бе високо оценен и на международната сцена. „Чудо в килия №7“ дори се превърна в най-гледания филм във Франция за определен период.