Тема

Стана ясно колко болни ни делят от ново затягане на мерките у нас (ОБЗОР)

Стана ясно колко трябва да се увеличи броят на болните у нас, за да се стигне до ново затягане на мерките в страната.

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион. Това обяви в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проверка в Единия информационен портал показва, че за по следните 7 дни броят на новозаразените у нас е 1257 или точно 243 нови болни ни делят от затягане на мерките.

216 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последните 24 часа. С това общият им брой до момента вече достигна 20 271 души, от които активни са 5125. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 3302 теста или това означава около 6,5 % положителни проби.

Най-висок брой новозаразени има в Бургаска област – 64 души, следват София – 30, Пловдив с 22 души, Стара Загора с 15 души и Ямбол – 12. В 7 области няма регистрирани нови случаи. През последните 24 часа са излекувани 163 души, с което общият им брой до момента става 14 339 души. 11 души са загубили битката с болестта. 780 души са приети в болница до момента, като 42 от тях са в тежко състояние и в отделения за интензивни грижи.

Новите прагове на болните, след които следва затягане, ще бъдат дадени на РЗИ-тата и на областните щабове, които ще решават по места дали ще се затваря някое училище или предприятие на местно ниво, допълни проф. Кантарджиев.

„За съжаление с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус.

Бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавируса го предаваха на 7 души, а тези 10 души заразяват 11. Очаквам и повече инфекции от респираторни вируси, които със застудяването на времето се увеличават“, каза още проф. Тодор Кантарджиев. Опитът му показва, че наесен зачестяват болните от респираторния синтициален вирус, който се кара тежко, основно от малките деца. От октомври се следи и дали се появяват грипните вируси.

Според него трябва да се използват бързите антигени тестове, за да се разграничат например грип и коронавирусна инфекция. „Те са налични и е въпрос на инциатива личните лекари да ги имат на разположение“, смята професорът.

Сериозен ръст на случаи на заразени деца и учители в столичните училища отчитат от РЗИ в столицата две седмици след старта на учебната година. В над 20 от учебните заведения са установени заразени ученици и учители, съобщи за Dariknews директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Става въпрос обаче за единични случаи. 

„Засега нямаме нито едно огнище в софийско училище“, коментира д-р Пенчев. Към момента няма хоспитализирани ученици с COVID-19,

заяви още шефът на столичната РЗИ, която следи ситуацията в над 200 училища.
„В повечето случаи при учениците става въпрос само за носителство“, допълни д-р Пенчев.
От изследваните до момента около 600 учители на територията на София пък много малък процент имат изградени антитела.
Сред педагозите обаче, за разлика от развоя на инфекцията при децата, има налице клиника на заболяването, но като цяло няма тежки случаи, обясни д-р Пенчев. Подробни данни за заболеваемостта в учебните заведения на територията на столицата ще бъдат изнесени по време на първата пресконференция на Националния щаб за борба с коронавируса в четвъртък. Попитан защо в повечето училища в столицата учениците седят по двама на чин, директорът на РЗИ-София коментира, че в някои учебни заведения децата са настанени по едно на маса, но прилагането на мерките е изцяло въпрос на организация на училищното ръководство. 

Междувременно първа област у нас поиска по-сериозни действия срещу пандемията.

Областният управител Вълчо Чолаков поиска затягане на мерките на територията на област Бургас заради увеличения брой на заразени от COVID-19. Започват активни проверки за спазване на противоепидемичните мерки по всички търговски обекти, големи предприятия, цехове и институции. Ангажирани с това ще бъдат РЗИ, Агенцията по храните, Инспекция по труда и МВР. Това се налага заради повишения брой заболели и неспазването на задължителните мерки.

В същото време от пресцентъра на Община Бургас информираха, че кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други болници в Бургас в обслужването на пациенти с коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса. Мотив за това е, че легловата база е запълнена и Бургас трябва да се подготви за бъдеща вълна, чрез разширяване на мрежата от болници в града, които обслужват пациенти с коронавирус.