Авто & Мото

Сравниха BMW M4 и Ford Shelby GT500 в бясна драг битка (ВИДЕО)

Мощните автомобили от САЩ се свързват със състезанията по права линия и традиционно се смята, че „мускулестите“ автомобили като „заредения“ Ford Mustang отстъпват на европейските си съперници по отношение на управлението и маневреността.

Журналистите от Edmunds решиха да се убедят в истинността на стереотипите или да ги опровергаят. Те комбинираха в своя тест последното поколение Ford Shelby GT500 и новото BMW M4. Същевременно те провериха кой тип задвижване е по-ефективен в такива състезания.

Програмата на изпитанията за така нареченото U-образно драг състезание се различава от традиционното състезание по права линия по това, че включва класически старт от място и ускорение до границата от 402 метра.

Това е последвано от по-нататъшно ускоряване, спиране, последвано от завъртане около конуса, по време на което са оцененява ефективността на забавянето и управлението, а битката завършва с оценка на динамиката на ускорението от движение по време на достигането до финала.

Съперниците в битката са Ford Shelby GT500 със задвижване на задните колела, 5,2-литров компресорен V8 със 760 к.с., съчетан със 7-степенна роботизирана скоростна кутия, и BMW M4 Competition xDrive с 3-литров турбодвигател с 510 к.с., 8-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на всички колела.

Предимството в мощността е на страната на Shelby, но BMW има задвижване на всички колела. Кой ще спечели състезанието?