Политика

Служебното правителство уволни шефката на НАП

Служебното правителство уволни шефката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова и назначи на нейно място Румен Спецов-специалист по финанси и данъчно законодателство. Решението за смяната на шефката на НАП е взето неприсъствено.

Националната агенция по приходите се замесваше в непрекъснати скандали през последните години, някои от които бяха наистина фрапиращи. Припомняме, че преди малко повече от 2 години от там изтекоха личните данни на над 5 милиона българи, а на следващата година, в условия на пандемия и финасова криза, агенцията раздаде над 30 милиона лева бонуси на своите служители и шефове за добре свършена работа.

НАП и до сега отказва да разкрие ревизионните актове на „Лукойл“, за коите се подозира, че са установили задължения от стотици милиони левове към държавата. Агенцията отказва да предостави информацията, въпреки, че има и окончателно съдебно решение по въпроса.

Очакванията от новия началник са на първо място да прекрати порочната практика агенцията да се ползва като бухалка срещу „непослушни“ собственици на фирми.

Румен Спецов е работил в НАПкато експерт повече от 10 години. Завършил е Стопанската академия в Свищов със специалностите „Икономика“ и „Финансов конрол“, както и „Защита на националната сигурност“ в Академията на МВР.