Авто & Мото

SIN CARS представи първия български електромобил


Българската компания за суперавтомобили SIN CARS представи шосейна версия на първия български електрически автомобил SIN S1. По време на мероприятието „Нашето Бъдеще“, проведено на 4 септември във фоайето на столичната Зала 6 на НДК, компанията представи още първия български състезателен автомобил SIN R1 GT4, както и концепция за мултифункционален и компактен електромобил L City, който е планиран да се произвежда на родна земя и да се изнася в чужбина.

Свидетели сме на един все по-труден живот в големите мегаполиси и големите градове в Европа поради огромния брой автомобили, които замърсяват околната среда с отработени газове. Особено след разкритията в сферата на „дизелгейт“ проблемът с отделянето на вредни въглеводороди в околната среда става все по-наболял. Най-големите концентрации на замърсявания се наблюдават в централните градски части поради високата концентрация на автомобилен парк. Това неминуемо води до вече въведени рестрикции. Всички знаем, че в някои от големите градове вече има забрана за навлизане на автомобили, които не притежават сертификат за емисии под определен праг. Тези ограничения ще продължават да бъдат въвеждани поетапно и най-вероятно ще се обособят зелени зони в най-скоро време в централните градски части без автомобилен поток. Но какво ще се случи с обслужването на публичния сектор – магазини, разнос на стоки, куриерски услуги, доставка от врата до врата, дори и транспорт на граждани и таксиметрови услуги? Отговорът е само един – появява се спешна нужда от градски електромобил. Но какъв да е той?

Младата и иновативна компания SIN CARS разработва нов модел автомобилна платформа, която ще отговори точно на тези нужди – L City. Какво ще представлява моделът? Мултифункционална платформа, над която може да се надграждат различни варианти, съобразно нуждите на използване. Конструкцията ще позволява във всеки един момент да бъде надграждана спрямо нуждите на различните клиенти. Използването на стандартно управление с волан, педали и седалка ще бъде предвидено да бъде заменено лесно с електрохидравлична система за управление и спиране. Пълната автоматизация на контролните елементи ще позволява лесното надграждане на самоуправляващо се превозно средство. Първи етап ще бъде произвеждането на автомобилите основно като транспортни с максимум две места в категория L6-E и L7-Е, които позволяват лесна хомологация и регистрация за движение в Европа. Скоростите за предвижване ще бъдат, съответно, лесно регулируеми, като не се предвиждат скорости по-големи от 70 км/ч.

Какви са предимствата на L City?

1. Мултифункционална платформа: различни видове двигатели, различни видове купета, възможност за модифициране според нуждите на клиента – за 2, 4 или 6 души.

2. Екологичен електрически автомобил: литиево-йонни батерии, стандартни или друг вид батерии. Батериите са разположeни в пода, позволява използването на различни комплекти батерии, които могат да носят до 600 км. пробег при необходимост.

3. Напълно рециклируеми: тръбна стоманена или алуминиева рама, която на практика няма амортизация, пластмасови външни части на купето от рециклируема ABS пластмаса, стъкла, електромотор, батерии и контролер.

4. Ниски производствени разходи, високо качество, много по-добро от това, ако се произвежда в Китай.

5. Ниски транспортни разходи и възможност за сглобяване на модулен тип на превозните средства в различни точки на света.

6. Оптимизиран процес на производство, който позволява бързо и лесно асемблиране на различни варианти с използването на стандартни материали.

7. Автомобилът ще може да се използва като self drive или още наречено – drive by wire. Тази технология замества традиционните системи за механично управление с електронни системи за управление, използващи електромеханични задвижвания и интерфейси между човека и машината, като педали и емулатори на усещане за управление. Компоненти като кормилна колона, междинни валове, помпи, маркучи, колани, охладители и вакуумни сервоусилватели и главни бутилки се отстраняват от автомобила. Това е подобно на системите използвани широко в авиационната индустрия.

8. Соларните клетки, намиращи се на тавана на автомобила, ще дават възможност за използване на капацитета на батериите, ако автомобила не е ползваем през деня, към цялостната енергийна система на дома или офиса. L City ще бъде една неразделна част от така наречените “умни“, енергийно независими къщи на бъдещето.

Концепцията и платформата на автомобила L City ще позволяват бъдещо развитие и използване във времето. Това ще бъде възможно чрез надграждане, модифициране или цялостно преоборудване. В допълнение имаме пълна свобода за различни видове управление – автономни, директни върху предния и задния мост, както и задвижване с така наречените вградени електромотори в колелетата.

Предвидени са три основни модификации спрямо габаритите: 3000, 3500 и 4000 мм. Предвидената моделна гама включва: мултифункционална платформа, открит двуместен товарен вариант, затворен товарен вариант и пътнически вариант.

SIN CARS е основана от българския инженер и автомобилен състезател Росен Даскалов във Великобритания през 2012 г. Централата на компанията е в Мюнхен (Германия) и в Русе (България). През 2015 г. SIN CARS започва производството на шосейната Sin R1.


Exit mobile version