ЖивотЛюбопитно

Само в Индия: жена роди за първи път на 70

А това дори не е рекорда за най-възрастна жена, родила първо дете

Жена от Индия твърди, че е родила първото си дете на преклонната възраст от 70 години, което я прави най-възрастната, родила за първи път, жена в света, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Дживунбан Рабари и съпругът ѝ Малдхари, който е на 75 години, с гордост показаха сина си, чието име не разкриват, пред репортери, споделяйки, че

бебето е било заченато с помощта на ин витро процедури.

Рабари няма лична карта, с която да докаже възрастта си, но е казала пред репортери, че е на 70 години. Твърди се обаче, че има друга жена, която е станала майка за първи път чак на 74 години – Ерамати Мангаяма също от Индия, която е родила близначки през септември 2019 г.

Рабари и Малдхари са от малкото градче Мора и са били женени от 45 години, през които безуспешно опитвали да имат дете. Те в крайна сметка успели чрез ин витро, метод който може да бъде успешен и след менопаузата. Докторът на двойката Нареш Бханушали заяви: „Това е един от най-редките случаи, които съм виждал“.

Докторът разказва: „Когато дойдоха при нас за първи път,

ние им казахме, че не могат да имат дете в тази напреднала възраст, но те настояха.

Казаха, че много от роднините им са направили така. Това е един от най-редките случаи, които съм виждал“.

Шансовете жена да забременее в 70-те си години на практика за нулеви, но всяка жена на всяка възраст може да забременее с помощта на медицината, стига да има здрава матка.

Ерамати Мангаяма продължава да държи рекорда, след като роди близначките си  на 5 септември 2019 г., когато е на 74 години, благодарение на донорска яйцеклетка и сперматозоиди от съпруга ѝ. Пенсионерката от щата Андра Прадеш споделя, че била вдъхновена да опита за бебе, след като 55-годишната ѝ съседка заченала.

Тя и съпругът ѝ, който тогава е бил на 82 години, посрещнаха бебетата в семейството си след 57-годишен брак без деца и описаха себе си като „най-щастливата двойка на земята“. Мангаяма каза по онова време: „Нямам думи да опиша чувствата си. Тези бебета ме допълват.

Моето 60-годишно чакане приключи. Сега никой вече не може да ме нарича бездетна“.

Нейният лекар д-р Умашанкар заяви, че е бил „изненадан“, когато пациентката се обърнала към него, но той погледнал на това като на „предизвикателство“. Мангаяма заченала още на първия ин витро цикъл и през цялата бременност била в болницата, където за нея се грижел екип от 10 лекари.