Любопитно

Само мърла и лоша домакиня правят тези 7 грешки при чистене


С настъпването на по-топлото време все по-често започваме да проветряваме жилището си. Това обаче означава, че той все по-бързо се напрашава. 

Ден-два без почистване и една стая или кухня може да се превърне в златна среда за бактерии и микроби. Как да избегнете това?

Има няколко грешки, които лошите домакини допускат, когато чистят. Сега ще ви разкажем кои са те, а вие преценете дали влизате в тази категория дами.

1. Почистване на повърхността
Много хора не искат да бъркат дори с парцал под леглото или нощните шкафчета и да зачистят натрупания там прах. Те са на мнение, че ако окото не го вижда, то може просто да се направим, че го няма.

Това обаче спомага за по-бързото замърсяване на жилището и появата на специфични сапрофитни акари. Ако ще чистите, то направете го качествено. Бършете под мебели, первази полилеи. Правете го поне веднъж седмично.

2. Мръсни завеси

Понякога завесите сякаш са си чисти години наред. Това обаче не е така. Тек, както и диваните и килимите, са основните прахоуловители. Затова се препоръчва да ги перете на всеки три месеца.

3. Стари неща

Излишните и вехти вещи задържат много прах в жилището. Необходимо е да ревизирате гардероба си поне два пъти годишно. Ако вече нещо не ви става, то просто се отървете от нещо. Това, че някоя дреха ви е любима, но не ви става от 5 години насам, не значи че трябва да я пазите.

По подобен начин трябва да постъпвате и с всички останали вещи в жилището ви.

4. Кухненски шкафове

Веднъж седмично поне трябва да измиете мивката, да почистите печката, да избършете масата и да смените гъбичката за миене на съдове. Само това не е  достатъчно.

По шкафовете в кухнята също се натрупва много прах и е добре веднъж на всеки два месеца да ги изпразвате и чистите основно.

Добре е да изхвърляте всичко излишно и старо и да проверявате дали всичко е в срок на годност. Съхранявайте насипните продукти в буркани.

5. Един парцал за всичко

Ако избършете всички повърхности в жилището с един парцал, то микробите ще се складират от едно място на друго. След всяка употреба е важно да измивате кърпата с вряла вода и сапунена вода. Също така трябва да имате отделен парцал за баня, плот, прах.

6. Тупате килима през прозореца

Определено този метод няма да ви спаси от мръсотията, защото прахта просто лети обратно към вас. Просто после ще откриете, че лицето, перваза ви и дори смият прозорец са покрити с прах. Това може да доведе до дихателни проблеми и такива с кожата.

7. Липса на навик

Малко хора ще се радват истински на чистотата, ако са свикнали жилището им да е в перманентен хаос. Психолози съветват да се формира навик за поддържане на чистота. Първоначално ще страдате, но след седмица-две всичко ще се превърне в навик и така ще подобрите живота си.