Технологии

Ревю на iPhone 14 Pro Max – новият крал в най-високия ценови клас?

iPhone 14 Pro Max е най-големият, най-мощният телефон на Apple от новото семейство, което беше представено наскоро. От компанията пускат устройството с идеята, че е може да се използва за всичко.

По-малкият му брат, iPhone 14 Pro, е с няколко стотин лева по-евтин, но според нас разликата не е достатъчно голяма, за да се оправдае изборът му. Екранът тук е по-голям, батерията е по-издръжлива.

Що се отнася до iPhone 14 и 14 Plus, тук имаме по-мощен процесор, Dynamic Island и винаги включен дисплей. Подобренията в основната камера, новият Photonic Engine и още други неща, които ще разгледаме сега, диференцират значително флагмана от по-евтините опции.

Дизайнът на устройството със сигурност не е революционен

Основният външен вид на iPhone 14 Pro Max е еднакъв с този на iPhone 13 Pro Max и iPhone 12 Pro Max. С други думи, виждали сте го и преди. Много малко различава новото устройство от предшествениците му освен вариантите за цвят.

Новост е динамичния остров в горната част на дисплея и размера на модула на задната камера.

Разликата в размерите и теглото спрямо миналогодишната версия е в рамките на статистическата грешка. Голямо и тежко устройство, но купувачите на Pro Max вече трябва да са свикнали с тези размери и тегло.

Apple обаче продължава да е лидер на пазара по отношение на материалите и качеството на изработката. iPhone 14 Pro Max има рамка от неръждаема стомана (за разлика от алуминиевата на стандартния iPhone 14). Екранът е защитен със собствения керамичен щит на компанията. Apple твърди, че нейният Shield е по-здрав от конкурентните стъкла, но това не е нещо, което можем да проверим на практика.

Корпусът има IP68 рейтинг за защита от прах и потапяне на плитко във вода до 30 минути.

Телефонът има същите плоски странични ръбове като последните два модела Pro Max. Бутоните са разпръснати по рамката. Телефоните с плоски ръбове са по-малко удобни за държане, отколкото тези със заоблени рамки – със сигурност. От друга страна усещането на тази стомана трудно може да бъде описано и сравнено с друго.

Ако имате миналогодишния вариант, няма да може да ползвате стария си калъф. Модулът на камерата отзад е значително по-голям и пречи.

Ярък и бърз екран, който е винаги включен

В iPhone 14 Pro Max са запазени много от основните показатели на дисплея на iPhone 13 Pro Max, но има и няколко забележителни подобрения. Като начало можем да видим по-къси рамки около външния ръб на екрана. Той е със същия диагонал от 6.7 инча и разполага със същите функции – Haptic Touch, True Tone color и HDR.

Apple увеличи малко резолюцията, което прави гъстота на пикселите 460ppi. Очите не правят особена разлика, но със сигурност картината е много бистра и остра.

Контрастът остава два милиона към едно, а типичната максимална яркост достига 1000 нита. Пиковата яркост на iPhone 14 Pro Max обаче се подобрява спрямо предшествениците – до 1600 нита. Новата пикова яркост на открито е 2000 нита, когато телефонът е изложен на пряка слънчева светлина. Тук със сигурност забелязваме разлика – значителна и положителна.

Прорезът? Определено имаме прогрес. Dynamic Island не разочарова.

Ползвателите на iPhone 14 и 14 Plus със сигурност изпускат. Новият Dynamic Island допълнително подсилва ефекта на по-малкият прорез отпред. Донякъде облекчава разочарованието от очакването, че такъв няма да има отпред. Но заради Face ID и предната камера, която се използва, изглежда не е възможно друго към момента.

Харесва ми как известията са интегрирани в острова, показват се някои дейности на живо. Със сигурност създава усещане за интерактивност. Цялостно намалява натоварването и разсейването от известия, по-компактно е, не се показват излишни неща. Обръща се внимание на по-важните неща – например таймерите, контролите за музиката и прочие.

Редица приложения, разработени от Apple и от трети страни, поддържат Динамичния остров от началото. И от тук нататък функционалността само ще се разширява. Работи при зареждане на телефона, при използване на NFC (например за разплащане), при свързване на аксесоари. Харесва ми как са измислили интеграцията с Apple Maps. Като критика смятам, че имаме нужда от подобрение на работата с жестове в острова. Времето ще покаже до колко иконично ще е това нововъведение.

Как стои въпросът с винаги включения екран?

Най-накрая видяхме и това. Тук имплементацията е чрез поддържане на активност в части от дисплея. Те показват основните данни за дата, час, времето или някоя друга от джаджите по избор. При Android подходът е с по-голяма тъмна част. Тук целият екран остава осветен, но в частите без съдържание яркостта е много ниска. Честотата на опресняване се намалява до 1 херц, благодарение на новия Display Engine. Така не се изразходва прекалено много от батерията.

Доволен съм, защото мога да се обърна към смартфона и да видя колко е часа, без да го взимам, да го отключвам и да се разсейвам. Има възможност и за определени настройки.

Впечатляващ живот на батерията

Миналогодишният iPhone 13 Pro Max ни развълнува с живота на батерията си. 4 352 mAh батерията беше впечатляваща. Донякъде е изненадващо, че iPhone 14 Pro Max има, макар и минимално, по-малка батерия – 4323 mAh. Повишената ефективност на новия процесор A16 Bionic обаче е ключът към разковничето.

При стрийминг на видео iPhone 14 Pro Max издържа 19 часа – подобрение от 1 час. Това при максимална яркост и гледане на YouTube през Wi-Fi.

Друго нещо, което исках да има, е по-бързо зареждане. За жалост отново трябва да се задоволим със само 20 вата. Разбира се, зарядното не е в кутията. 50% от батерията се зареждат за 37 минути. Пълното зареждане отнема 1 час и 30 минути. Със сигурност конкуренцията изпъква тук.

Безжичното зареждане е до 15 вата, с MagSafe съвместимо зарядно. С обикновено Qi-базирано зарядно падаме до 7.5 вата.

Сурова мощ в комбинация на интелигентен енергоразход

A16 Bionic не е огромен скок в сравнение с миналогодишния A15 Bionic, но има какво да предложи. Промяната от 5nm към 4nm процес за производство увеличава броя на транзисторите. Все още имаме шест ядра – две за производителност, четири за ефективност. Към това добавяме графичен процесор с 5 ядра и 16-ядрения Neural Engine (със 7% по-бърз). Пропускателната способност на паметта на GPU-то е с 50% по-висока. Комбинацията от всички подобрения дава разлика при употреба, макар и RAM-та да продължава да бъде 6GB. Тя обаче вече е LPDDR5. A16 Bionic разполага и с нов ISP, който захранва Photonic Engine на камерата. Има нов Display Engine за управление на функцията за постоянно включен дисплей.

Резултати от бенчмарка на Apple iPhone 14 Pro Max

По време на тестовете A16 показа значително подобрение в резултатите от бенчмарковете в сравнение с A15 и други конкуренти. Например резултатът му в едноядрения Geekbench 5 скочи от 1721 на 1874, а резултатът в многоядрения Geekbench 5 се подобри от 4629 на 5445 в сравнение със задвижвания от A15 13 Pro Max.

Други резултати на A16 включват резултат от 1 045 точки на теста Geekbench ML, 54.48 кадъра в секунда на теста GFXBench Aztec Ruins и 3 377 точки на теста 3DMark Wildlife Extreme.

Не можахме да направим тест с AnTuTu по някаква причина и нямахме време за дебъг.

Единственият шанс iPhone да загуби в битката за производителност е появата на Snapdragon 8 Gen 2. Първото поколение обаче не успя да надмине A15.

В практическо отношение iPhone 14 Pro Max работи безупречно. Най-новата операционна система на Apple, iOS 16, се представя прекрасно на телефона. Освен това игрите са абсолютна радост на устройството. Дори с по-взискателната Genshin Impact нямахме никакви проблеми. Каквито и игри да пускахме, те вървяха с лекота на iPhone 14 Pro Max. Без нито едно заекване, забиване или спад на кадрите.

Това е най-свързаният iPhone до момента

iPhone 14 Pro Max е най-свързаният продукт на Apple досега. Благодарение на някои нови спецификации и възможности той представлява солидно безжично подобрение спрямо миналогодишния iPhone.

Като начало iPhone 14 Pro Max преминава от по-стария модем Qualcomm X60 към новия X65. Този модем повишава (теоретичната) максимална скорост на изтегляне на 5G от 7.5 Gbps на 10 Gbps. Освен това подобрява производителността на MIMO, енергийната ефективност и остава с възможност за надграждане чрез софтуер.

Apple запазва Wi-Fi радиото във версия 6, а не 6E. Последната би помогнала за по-голяма устойчивост на телефона в бъдеще. Въпреки това Wi-Fi производителността беше отлична по време на тестовете. Успяхме да засечем максимална скорост на изтегляне от 435Mbps от 1-гигабитова връзка.

Bluetooth радиото на iPhone 14 прави голям скок от версия 5.0 до 5.3. Това означава, че телефонът може да предава при по-ниски нива на мощност и би трябвало да е по-добър в поддържането на непрекъсната връзка с Bluetooth аксесоари. Поддържат се много кодеци. Слушалките, с които тествахме, работят на до 10 метра разстояние.

Една вметка за звука на iPhone 14 Pro Max

Вградените стерео високоговорители са един в слушалката и втори, насочен надолу в долния край. При звук усилен на около 50%, музиката и видеата се чуват съвършено, с балансирани високи и ниски честоти. При увеличен звук докрай се получава изкривяване по целия спектър, което е очаквано.

Що се отнася до разговорите, звукът е кристално ясен. Не можахме да доловим шум или прекъсване. Слушалката е доста силна, дори за разговор на оживено място.

Прогресът при камерите е най-значителен

Тази година Apple явно инвестира много в подобряването на камерите на iPhone – с нови сензори, нови лещи и нови алгоритми.

Основната 48-мегапикселова камера е звездата на шоуто. Този сензор е с 65% по-голям от този на iPhone 13 Pro и използва преработена оптична стабилизация на изображението. При нея сензорът може да се измества за по-добро заснемане в динамична среда.

Въпреки че разполага с 48 мегапиксела, камерата ги намалява четирикратно, за да получи 12MP крайни изображения – по подразбиране. Този подход позволява на сензора да улавя повече светлина, което помага при снимки, направени през нощта. Другите камери пренасят своите 12MP резолюции от миналата година, но получават по-бързи обективи. iPhone 14 Pro Max предлага 0,5х, 1х, 2х и 3х оптично увеличение и дигитално отвъд оптиката.

Със сигурност получаваме по-ярки цветове с по-добър динамичен обхват. Обикновените снимки на дневна светлина, които заснех с телефона, изглеждат чудесно, с остър фокус, много контраст и богати детайли. От Apple малко поохладиха баланса на бялото, което е добре.

Селфи камерата, която Apple преработи за iPhone 14 Pro Max, е друг победител. Тази 12-мегапикселова TrueDepth камера има бленда f/1,9 и пропуска значително повече светлина. Сега тя използва инфрачервените точки от камерата Face ID, за да подпомага автофокуса, което води до много по-чисти селфита.

Apple не е забравила да надгради и видеоизживяването в iPhone 14 Pro Max. Режимът Cinematic (видео с рязък фокус върху обекта и размазан фон) вече поддържа заснемане в 4K24 и 4K30. Можете дори да промените фокусната точка след заснемането, ако желаете.

Истинската новост обаче е режимът Action (Действие), който намалява видеото от 4K на 2,8K. Така изглажда кадрите с действие, които иначе биха могли да бъдат треперещи или подскачащи. Ефектът е реален. Въпреки по-ниската разделителна способност, заснетото в режим „Действие“ изглеждат доста добре.

Какво е заключението?

Определено Apple iPhone 14 Pro Max е сред най-добрите телефони с камера, когато става въпрос за снимки и видеоклипове. Тази година Pro моделите наистина се отличават от стандартните iPhone 14 и iPhone 14 Plus, които имат по-малко камери, по-малко иновации в дисплея и по-стари процесори. Въпреки големите размери и високата цена iPhone 14 Pro Max е наистина един от най-добрите избори в момента. Не мога да посоча тежък недостатък, ако изключим високата цена. Но не е и като да не получаваме много възможности в замяна.