БългарияСвят

Путин обмисля извънредно решение, включително срещу „неприятелска“ България


Все още не е взето окончателно решение, в момента текат дискусии в Москва

Руските власти обмислят възможността да отменят гласуването на президентските избори в консулствата на „неприятелски“ страни, предаде „Ведомости“, позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове.

Може би не става дума за всички държави в списъка на „недружелюбните“ (те са 49), а за значителна част от тях. Окончателно решение не е взето, консултациите продължават. Крайният срок за образуване на избирателни секции в чужбина е 24 януари.

Както е известно, след инвазията си в Украйна Русия без причина обяви България за „неприятелска“ страна. Редица руски шпиони бяха изгонени от страната ни поради рискове за националната сигурност.

Събеседник на руския вестник, близък до руското външно министерство, каза, че се обсъжда възможността за отмяна на гласуването в консулските служби и окончателното решение ще бъде взето през януари. Изборите в Русия за президент ще се проведат през месец март тази година. „Избори“ е условно казано, тъй като победителят е ясен. Самият Путин си избра „съперниците“ за изборите.

Източниците на вестника обясняват причината за дискусиите за забрана със съображения за сигурност и намаляване на броя на консулските служители. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че министерството „проучва ситуацията“.

Политическият юрист Олег Захаров в разговор с „Ведомости“ отбеляза, че ако не бъдат създадени избирателни секции в руските консулства в „недружелюбни“ страни, предимно в ЕС, може да няма лесен начин за руснаците, живеещи в чужбина, да гласуват.

Според различни анализатори в самата Русия намалява подкрепата към войната, започната от Путин срещу Украйна. Трудно е да се определи реалният брой на противниците на военната агресия заради продължаващите репресии във федерацията и липсата на свобода на словото.