БългарияЛюбопитноТема

При пълен локдаун: Зелен сертификат и в градския транспорт


МОН и МЗ на различни мнения за сертификата на учителите в забавачките

Ако въведените противоепидемични мерки не дадат резултат, страната върви към пълен локдаун. Това означава, че ще работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Към момента здравните власти не обмислят да спират градския транспорт при сценарий на локдаун, но обсъждат дали да не бъде въведено изискването за зелен сертификат в обществения транспорт. Това научи „Монитор” от Министерството на здравеопазването. Оттам уточниха, че за персонала в забавачниците също важи изискването за зелен сертификат. Тези, които нямат такъв документ, трябва да бъдат тествани два пъти седмично. На въпрос на „Монитор“ изисква ли сертификат или тест на учителите и персонала в забавачките от Министерството на образованието и науката заявиха, че такъв не се изисква. „За момента тестване на учителите и децата в детските градини няма да бъде въвеждано. Не се обсъжда и изискване за зелен сертификат за учителите там“, посочват от МОН. Така на практика в молове и ресторанти има контрол, а в детските градини такъв няма и не се предвижда да има.

И от здравното, и от образователното министерство обаче са единни в решението да не бъдат затваряни детските градини.

Здравните власти се мотивират с това, че при тях няма скок в заболеваемостта, както при учениците.

13 млн. лв. ще се дадат за т.нар. щадящи тестове тип „близалка“ за деца, стана ясно от брифинга на здравните власти днес. Първоначално поне за месец ще се осигурят нужните тестове, каза още здравният министър. От образователното министерство пък обясниха, че при тяхното въвеждане се предвижда издаване на заповед, в която ще бъде разписана организацията на тестването, включително колко често ще се тестват децата. Предвижда се това да става два пъти – в понеделник и в четвъртък, посочват от МОН.

Тестването на учителите без сертификати също ще бъде два пъти седмично и безплатно за тях, а тестовете са осигурени, казват още от образователното ведомство.

Възможен е и вариант при одобрение за тестване на децата с „близалки“ заповедите да бъдат дори две – на министъра на здравеопазването за вида на тестовете и на министъра на образованието и науката за организацията на тестването.

31 училища в Ямболско минават на ротационно обучение

31 училища в област Ямбол преминаха към обучение на ротационен принцип – 50 процента присъствие и 50 процента онлайн, по график, съобщава пред БТА д-р Радостина Калчева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Графикът е утвърден от директорите на училищата и началника на Регионалното управление по образование. Мярката влиза в сила за учебните заведения в четири от петте общини в областта, които са в тъмночервената COVID зона – Ямбол, Елхово, Тунджа и Стралджа.

Учениците от двете училища в Боляровско засега остават да учат в класните стаи, тъй като заболеваемостта в общината е под 500 на 100 хил. души.

Фармацевтичният съюз с колективен иск срещу кабинета и парламента

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19, съобщиха от съсловната организация.

„От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи.

По необясними причини въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Министерския съвет и Народното събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър-фармацевтите“, се казва в съобщението.

От съсловната организация информират, че в момента продължават преговорите с НЗОК. Настоящият договор с касата е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение, посочват от БФС.


Exit mobile version