Тв новини

Партията на Слави Трифонов ще опита да направи кабинет, ако повтори резултата си


Партията на Слави Трифонов ще се опита за сформира правителство, ако на предсрочните парламентарни избори на 11 юли повтори резултата си от редовните избори, каза днес пред „Нова телевизия“ председателят на 45-ото Народно събрание и кандидат за депутат от формацията Ива Митева. След гласуването на 4 април „Има такъв народ“ бяха втора политическа сила, но дори не опитаха да направят кабинет, като получиха мандат за това от президента.

Митева отказа да коментира кои партии биха били потенциални коалиционни партньори на формацията на Трифонов. Коментирайки отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат водачът на две листи от партията каза, че това е достойното поведение. „Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват и в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента, опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е за това“, поясни Митева.

Тя призна, че няма представа за какъв евентуален друг пост би се борил Трифонов, както той намекна вчера. Ива Митева поясни, че ако става дума за това да се кандидатира за президент, каквито съмнения се появиха, тя би го подкрепила.

Коментирайки проблемите на ЦИК покрай осигуряването на допълнителни машини за гласуване, бившият председател на парламента обяви, че устройства за гласуване в страната са осигурени, като проблем може да има с тези за чужбина. „Има опции за наемане на машини. Албанският премиер е тук, те имат подобни машини. Белгийците имат подобни машини. Ще се направи всичко възможно. Няма да бъде застрашен изборният процес“, смята тя.

За Митева санкциите по закона „Магнитски“, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков, още четирима българи и 64 фирми са политически акт, който обаче не обвързва страната да предприеме действия. „Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица“, коментира Митева.

Тя припомни, че от 20 години с доклади ЕС критикува проблемите с върховенството на закона в България. Митева смята, че страната има достатъчно добри закони, но проблемът е в прилагането им. Митева отказа да дава оценка на главния прокурор, но смята, че трябва да се засили отчетността му.