Актьори

Най-коварните жени в турските сериали

Турция е вторият по големина износител на телевизионни сериали в света след Америка. Зрителите са се убедили, че в почти всяка поредица има по една коварна героиня или герой, които заплитат чудовищни интриги в търсене на собствена изгода – да правят зло е в природата им. Някои от тези образи дотолкова разгневяват зрителя, че той наистина започва да изпитва истинска омраза към персонажите. Но тъкмо тази ненавист доказва, че актьорът си е свършил добре работата.
Преди време актрисата Небахат Чехре, която се превъплъщава в образа на властната безскрупулна г-жа Фирдевс в „Забраненият плод“, споделя в интервю как зрители я спират, за да й кажат колко я ненавиждат. Това обаче, вместо да я обиди, й дава самочувствието, че се е справила блестящо с ролята.
Други актьори признават, че е много по-трудно да пресъздадеш отрицателен образ, отколкото положителен.
Тъй като в много турски сериали сред запомнящите се образи са тези на зли свекърви, млади жени, които с коварство искат да спечелят бързи пари или любовта на недостъпен партньор, наскоро в южната ни съседка е направена своеобразна класация на „най-добрите“ злодейки от телевизионни поредици.

Първо място
Илай Еркьок
Ярен от „Вятърничав“

Призът й се дава за нейната игра в най-гледания сериал за 2019 г. в Турция – „Вятърничав“ (наскоро стана ясно, че поредицата е закупена и у нас).
Ярен е безнадеждно влюбена в харизматичния бизнесмен Миран Асланбей, в образа на който се превъплъщава младият актьор Акън Акъньозю. Той обаче дава сърцето си на нейната братовчедка Реян (Ебру Шахин – Бурджу от „Завинаги“). За да ги раздели, Ярен заплита поредица от интриги.
Актрисата дотолкова добре влиза в кожата на подлата Ярен, че в един момент страницата й в социалните мрежи е залята от гневни писма на фенове на „Вятърничав“, които настояват да спре със сплетните и коварството си около двамата влюбени Миран и Реян.
В живота Илай Еркьок е изключително добро момиче. На 1 октомври темпераментната красавица навърши 27 г. Няколко години тя е в близки отношения с известния турски актьор Керемджем (Атеш от „Моят живот“). В началото на 2018-а обаче двамата се разделят.

Второ място
Дилара Йозтунч
Пелин от „Двете лица на Истанбул“

Нейната екранна героиня е влюбена в Маджит, в образа на който влиза Кадир Доулу. Когато помежду им застава очарователната й братовчедка Нерин (Неслихан Атагюл ), Пелин пуска в ход цял арсенал от интриги. Актрисата изключително добре се вписва в ролята, така че зрителите искрено я намразиха.
След „Двете лица на Истанбул“ кариерата на 31-годишната Дилара Йозтунч е в застой. Говори се, че годеникът, впоследствие и неин съпруг – бизнесменът Умут Къзълтан, успява да я убеди да стои встрани от публични изяви.

Трето място
Есра Дерманджъолу
Мукадес от „Пепел от рози“

Свадливата зълва на Фатмагюл (Берен Саат) още с началото на сериала успя да си спечели ненавистта на зрителите със скандалния си нрав. Ролята така й пасва, че в едно интервю актрисата се оплаква: „Режисьорите не ми дават роли на добри и кротки жени. Очевидно ме виждат само като такъв типаж.“
Есра Дерманджъолу става изключително известна в Турция през 2010-2012 г. с ролята на Мукадес. На българските зрители е позната и като Дженет Хатун във „Великолепният век: Кьосем“. След приключване на снимките на поредицата актрисата и екранният й партньор Екин Коч, който се превъплъщава в образа на султан Ахмед I, са пресрещнати от папараци да излизат заедно от нощен бар.
„Снимайте, снимайте! Вижте колко сме хубави! Но изберете само най-хубавите снимки“, подхвърля шеговито Есра на заобиколилите ги фоторепортери. Турските таблоиди публикуваха новината, че двамата имат връзка, но почитателите им не приеха това за чиста монета.
По интересно е обаче, че в живота една от най-добрите приятелки на екранната Мукадес е Берен Саат. Но това е талантът – в сериала ненавиждаш Фатмагюл, а извън него тя е твоята първа приятелка.
Есра Дерманджъолу е родена на 7 декември 1968 г. в актьорско семейство. След гимназията завършва технически колеж в Швейцария, като междувременно взема уроци по актьорско майсторство. След завръщането си в Турция Есра се отдава на актьорството. Има дъщеря, но е разведена, тъй като съпругът й категорично се обявява против професионалните ангажименти на съпругата си.
В момента Есра Дерманджъолу се снима в сериала „Имало едно време в Чукурова“.

Четвърто място
Гюл Арджан
Джавидан от „Обещание“

Най-мразената в момента от българските зрители е екранната Джавидан в турския сериал „Обещание“. В тази поредица талантливата турска актриса успешно се вписва в ролята на коварната и хитра свекърва. Гюл споделя, че Джавидан е първият отрицателен персонаж, в който се превъплъщава за своята 35-годишна кариера. За нея достоверното пресъздаване на образа е истинско предизвикателство и в началото изпитва сериозни колебания дали ще се справи подобаващо. За целта дълго и старателно се подготвя за ролята, прекарвайки вечерите си в репетиции: „Заставах пред огледалото и си повтарях: „Ти си лошата!“. Преодолях страховете си и съм щастлива от предоставената ми възможност да вляза в това ново амплоа.“
В интервю актрисата изтъква, че целият екип на сериала полага неимоверни усилия, за да удовлетвори изискванията на публиката, и се надява, че зрителите ще продължат да следят с интерес поредицата. Предстоят много обрати, които ще държат аудиторията в постоянно напрежение, разкрива тя. „Между мен и Джавидан не съществуват общи черти – коментира 61-годишната Гюл Арджан. – Тя е силно привързана към сина си Емир и иска най-доброто за него. Обича охолния начин на живот и е обсебена от мисълта за богатство.“
Гюл Арджан е родена на 20 октомври 1959 г. в Анкара, където завършва Държавната консерватория. Омъжва се за актьора комик Атила Арджан, с когото имат четири деца. Семейната двойка играе заедно на театралната сцена. През 2015 г. Обаче Ерджан губи съпруга си, след като е покосен от сърдечен удар. В „Обещание“ актрисата има възможността да си партнира със своя истински син Баръш Гюрсес (в ролята на Сефер).
Преди „Обещание“ актрисата записва името си в шест сериала, като най-известният й образ тогава е на Шукрян в семейната сага „Назови ме по име“.

Пето място
Есра Ронабар
Арзу от „Сълзи от Рая“

Още със старта на „Сълзи от Рая“ е ясно, че Арзу е един от отрицателните герои в поредицата. Актрисата Есра Ронабар, която преди „Сълзи от Рая“ влиза в образа на Бинур в сериала „Истанбулска приказка”, живee втopи живoт cлeд тeжĸa aвтoмoбилнa ĸaтacтpoфa.
Ecpa e cъпpyгa нa aĸтьopa Бapъш Фaлaй, пoзнaт ĸaтo Xapyн oт „Tвoят мoй живoт“ и Ceлим oт „Kвapтaлът нa бoгaтитe“. Двамата имат син. Актрисата и досега играе в театъра, но признава, че е станала позната на зрителите едва след като започва да се снима в сериали.