Тема

Кристиан: Умолявам съда за по-лека мярка, за да завърша образованието си


Умолявам съда за по-лека мярка, за да мога да завърша образованието си, няма да се укрия или да извърша друго престъпление. Това каза лаконично Кристиан Николов пред съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд.

Кристиан е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на журналиста Милен Цветков.

Малко след 21 часа в сряда в СГС започна делото, на което се решава дали младежът да остане на свобода, пише „24 часа“. Поради огромния обществен интерес медиите имат възможност да слушат онлайн делото.

В началото Кристиан съобщи, че е сгоден. Защитникът му Любомир Таков представи грамота от 2010 г., от която става ясно, че Кристиан се класирал на второ място в градско състезание по водна топка, диплома за завършване с отличен успех на немската гимназия в София през 2017 г. и актуална справка за текущо оценяване от висшето училище за техника и икономика в Берлин, където 22-годишният младеж е студент.

Според прокуратурата обаче тези доказателства нямат никакво отношение към катастрофата.

Според обвинението са събрани достатъчно доказателства – над 10 свидетели са казали на разпитите, че именно той е карал аудито, с което е блъснат автомобилът на Милен Цветков.

Прокурорът посочи, че липсва какъвто и да е спирачен път, а записите от камерите също показали, че, навлизайки на кръстовището на бул. „Хенрих Ибсен“ и „Черни връх“, той се движел с висока скорост и не направил опит да спре или да намали. Кристиан обаче на практика не е предприел нещо, с което да избегне опасните последици.

Той също така управлявал колата след употреба на няколко вида наркотици – кокаин, марихуана, амфетамин, посочи прокуратурата.

Според адвоката Любомир Таков обаче материалите не били достатъчни, за да се направи предположение за авторството на престъплението. Според него разследващите разполагали само с предположения, но не и категорично кое лице или кои имат отношение към трагедията. Не можело да се смята, че е установено, че той е водачът на аудито към 18 ч. на 18 април. Според Таков можело друг да е управлявал колата.

Видеотехническата експертиза обяснявала само действията на отделни хора и механизма на възникване на катастрофата, но не давала информация за авторството. Липсвала лицева идентификация, отсъствало разпознаване.

Адвокатът твърди, че само свидетелят Денис Миланов от служба „Метрополитен“ към СДВР посочил Кристиан като шофьор на колата.

Описанието, дадено от други свидетели, отговаряло на голяма част от българските младежи – къса коса, набола брада, нормално телосложение.

Адвокатът стигна дори още по-далеч като хвърли вина и върху свидетелите, опитали се да помогнат на журналиста. Те имали неадекватните действия, като извадили журналиста от колата и го завели до тротоара, въртели главата му, правили му сърдечен масаж и положили тялото му в неправилно положение.

Кристиан бил готов и да съдейства. Всички негови близки се явили с негово съдействие. Таков поиска дори Николов да остане без мярка за неотклонение или в краен случай под домашен арест.