Авто & МотоЛюбопитно

Кои зимни гуми да изберем? Препоръчителни и непрепоръчителни модели


Отговор на този въпрос ни дават последните тестове, проведени от Touring Club Suisse (TCS).

Automobile Club Suisse (TCS) тества няколко зимни гуми за малки SUV-та (Peugeot 2008, Renault Captur), както и за компактни седани (Peugeot 308, Volkswagen Golf). Резултатите като цяло са добри, но има някои гуми, които се считат за опасни.

С наближаването на зимата винаги възниква един и същ въпрос. Какви зимни гуми да изберете за вашия автомобил? Швейцарските експерти ни дават насока, използвайки 19 критерии за оценка.

Заинтересованите шофьори ще могат да разчитат на последните тестове, проведени от Touring Club Suisse (TCS). Тази независима организация тества 32 вида гуми, вариращи от големи марки до китайски производители, известни с агресивните си цени.

Продуктите са оценени по 19 критерия, разделени в две категории: безопасност при шофиране (70% от резултата) и екологична оценка (30% от резултата). „Що се отнася до критерия за безопасност, акцентът е поставен върху представянето на сухи и мокри пътища, но също така и върху поведението на зимни пътища.

За целта гумите се тестват на заснежени и заледени пътища. Критерият за оценка на околната среда оценява характеристиките на шофиране, износването, ефективността, разхода на гориво, теглото на гумата, шума и издръжливостта на гумата“, уточнява организацията в доклада си.

За този нов тест Touring Club Suisse избира два размела гуми, предназначени за средно големи превозни средства. Първият в 205/60 R16 съответства на този, използван от малки SUV-та като Peugeot 2008, Renault Captur или Volkswagen T-Roc. Вторият в 225/45 R17 е най-използваният от компактни коли, като Audi A3, Peugeot 308 и Volkswagen Golf. И в двата случая резултатите са еднакви: най-добре оценените гуми са тези на големите производители (Continental, Dunlop, Michelin и Goodyear).

След тестове, проведени върху малки SUV автомобили, 7 гуми са оценени като „силно препоръчителни“ от швейцарската организация и още толкова са класифицирани като „препоръчителни“. Само две гуми от марките – Lassa Snoways 4 и Austone Athena SP-901 – завършиха на червено, в категорията „не се препоръчват“. Последните по-специално представят„най-дългия спирачен път на мокро, както и най-лошите свойства на аквапланинг , се уточнява в доклада на TCS.

Резултатите за 17-инчовите гуми (тези на компактните седани) са малко по-малко слаби, тъй като само четири гуми (Continental, Michelin, Goodyear и Dunlop) са класифицирани като „силно препоръчителни“. Голяма част от тях са оценени средно с 3 звезди от 5, някои от които идват от големи марки като Pirelli и Bridgestone. Само една гума от полския производител Kormoran е оценена като „непрепоръчителна“ поради лош спирачен път на мокро и разочароващи резултати при аквапланинг.


Exit mobile version