Лайфстайл

Китай пусна мобилно приложение за засичане на коронавирус

В Китай се появи мобилно приложение, което цели да ограничи разпространението на коронавирус, като предупреждава потребителите, когато са близо до заразен човек. Според данни на Xinhua, китайската правителствена медийна агенция, приложението носи името Close Contact Detector и позволява на потребителите да отбележат сами здравния си статус. Те трябва да сканира QR код, да въведат имената си и техния граждански номер, след което могат да проверят статуса на три други номера – на близки до тях хора, колеги и роднини.

Според Xinhua, приложението трябва да ограничи контакта със заразени от коронавирус в компании, училища или дори общежития, както и да помогне на медицински професионалисти, които работят с пациенти и служители в областта на масовия транспорт. Ако приложението определи, че даден потребител е бил в близък контакт със заразен от коронавирус, то той ще бъде инструктиран да остане вкъщи. Xinhua не обяснява как точно работи приложението, нито как определя риска от заразяване.

Въпреки това, инициативата е получила подкрепа от редица правителствени агенции в Китай, като Националната здравна комисия, Министерството на транспорта, Китайските железници и Гражданската авиационна администрация.

Изискването за въвеждане на граждански номер буди подозрение и кара критиците да изтъкват, че приложението има и различни цели от ограничаване на заразата – като например още един инструмент за следене на гражданите от правителството. Други смятат, че борбата с коронавирус, който взе над 1000 жертви до този момент, е по-важна от тези рискове по сигурността.