IT Новини

Какво трябва да знаем за Cloud хостинг услугите на CooliceHost


Когато става въпрос за хостинг, имате много опции за типа план, който купувате. Изборът е много голям и пазара предлага различни решения за всеки един тип бизнес. Има споделен хостинг, виртуални частни сървъри (VPS), наети сървъри и дори облачен хостинг (клауд – cloud). Въпреки това, много хора не са съвсем сигурни каква е последната опция или как работи един облачен хостинг.

През последните години се говори много за „облака“ и има причина много от любимите ви услуги и уебсайтове сега да се хостват с помощта на тази технология. Той предлага високо ниво на надеждност, което другите видове хостинг често не могат да предоставят (най-вече споделения хостинг и VPS-ите с базови настройки).

В тази статия ще говорим за това какво е облачен хостинг и как работи. След това ще разбием типовете облачни хостинг планове, които можете да изберете, и как те се различават. Да поговорим за облака!

Какво е облачен (клауд) хостинг?

С традиционен хостинг план вашият уебсайт се намира на един сървър. Това означава, че неговите данни и ресурси се съхраняват и доставят от един конкретен компютър. В някои случаи други хора може да споделят този сървър с вас или може да получите своя собствена виртуална настройка, ако имате нужда от допълнителна производителност.

Облачният хостинг, от друга страна, не разчита на един сървър. Вместо това, той съхранява вашите данни и ресурсите, от които вашият сайт се нуждае, в мрежа от компютри. Основното предимство на този подход е неговата „мащабируемост“.

Освен това настройките на облачен хостинг обикновено са невероятно надеждни. За разлика от обикновения хостинг план, ако един сървър се повреди, уебсайтът ви все още трябва да е наред. Това е така, защото е разпространено в облака, така че няма нито една точка на повреда.

Как работи облачният хостинг? 

На този етап вече знаете основите на това как работи облачният хостинг. Въпреки това, тези хостинг планове също могат да бъдат разделени на две категории: частни и публични. Всяка от тези опции работи малко по-различно.

Частен облачен хостинг 

Ако имате мрежа от сървъри, разположени на място, които използвате, за да хоствате собствения си уебсайт, тогава използвате частно облачно хостинг решение. Същото важи, ако наемете хостинг пространство от доставчик, който ви дава достъп до вашата собствена мрежа, използвайки инфраструктурата на хоста.

Казано по друг начин, частният облак се състои от множество специализирани сървъри. Това означава, че получавате пълен контрол върху хардуера, който изгражда облака, и можете да го модифицирате по какъвто желаете начин. Както може да очаквате, разбира се, този тип хостинг обикновено идва със солидна цена.

Публичен облачен хостинг 

В повечето случаи ще работите с доставчик на облачен хостинг, който предоставя услуги и на други клиенти, като всички използват едни и същи сървъри. Все пак ще получите достъп до огромно количество ресурси и вашите данни трябва да са много защитени. С тази настройка обаче не получавате пълен контрол върху конфигурацията на вашите сървъри, тъй като някой друг ги управлява. 

Въпреки намаленото ниво на контрол, публичният облачен хостинг предлага повече от достатъчно производителност за повечето уебсайтове.

Предимства на частния облачен хостинг 

На хартия частният облачен хостинг е много по-добър вариант от публичната му версия. Тъй като вие управлявате собствената си инфраструктура, можете да конфигурирате облачната си мрежа по какъвто желаете начин. 

Частните мрежи също гарантират максимално ниво на сигурност (стига да ги конфигурирате правилно). В крайна сметка вие не споделяте облака си с никой друг, така че вашите чувствителни файлове трябва да са изключително безопасни. 

Обаче частният облачен хостинг обикновено е доста скъп и са нужни компетентни експерти за правилното му настройване, поддържане и управление. Това означава, че не е жизнеспособна опция за малки фирми или скромни сайтове. Вместо това, това е предпочитаната опция за масивни онлайн приложения или сайтове, които обработват колосални количества трафик.

Предимства на публичния облачен хостинг 

Думата „публичен“ може да не направи този тип облачен план да звучи привлекателно в началото. Въпреки това, както споменахме, ще откриете, че публичният облачен хостинг е повече от достатъчен за повечето уебсайтове били те малки фирмени или големи онлайн магазини. 

Най-важното е, че тъй като ще споделяте облак с други уебсайтове и приложения, хостинг доставчикът може да намали разходите ви, избирайки това решение. С други думи, облачният хостинг може да бъде достъпна опция, дори ако стартирате чисто нов уебсайт. Публичният облачен хостинг също така предлага ниво на мащабируемост и време за работа, което обикновените планове за споделен хостинг и VPS често не могат да предложат. Разбира се, тук говорим за обикновени VPS с напълно базови настройки. 

И накрая, с хостинг план в публичен облак няма да е необходимо да управлявате собствените си сървъри и ресурси. Това означава, че не е необходимо да наемате някой с опит в управлението на мрежата (най-често системен администратор), тъй като вашият хостинг доставчик ще се погрижи за цялата необходима работа вместо вас.

Избор на най-добрия доставчик на облачен хостинг 

Много хора смятат, че облачният хостинг е само за масивни уебсайтове или онлайн приложения. Въпреки това дори малки до средни сайтове могат да се възползват от облачни хостинг планове, тъй като в повечето случаи плащате само за това, което използвате. Освен това те са много лесни за мащабиране, което е фантастично за разрастващ се уебсайт. 

С CooliceHost получавате достъп до управлявани облачни хостинг планове, които предлагат невероятна производителност и мащабируемост. Препоръчваме ви първо да проверите как облачният хостинг се сравнява с традиционните VPS и след това да разгледате наличните ни планове!


Exit mobile version