ЛюбопитноСвят

Гарелов: Израел, заради отношенията си със Саудитска Арабия, няма да направи отстъпки на палестинците

„С фокуса върху Украйна, Русия, палестинците се почувстваха забравени. Това е един от мотивите на „Хамас“, тъй като може да са терористи, но имат идеология. Всяка идея, колкото и да е справедлива, когато си служи с терор, се проваля“, направи забележка той и акцентира, че случващото се е в момент, в който вниманието на американците е повече към Украйна

Чужда пряка намеса с участие на военни части няма. Намесата на Иран като вдъхновител на идеологията на „Хамас“ и „Хизбула“, обаче, е безусловна. Иран в момента води по-гъвкава политика и се стреми да не дразни прекалено много западните си партньори, коментира в „Панорама“ журналистът Иван Гарелов.

„Американците имат избори и трябва да ухажват еврейската общност“, коментира още той, цитиран от novini.bg.

Има постепенно спиране на мирния процес за решаване на проблема, каза още Гарелов. „В тази конфигурация това е за сметка на палестинците. Израел, заради отношенията си със Саудитска Арабия, няма да направи отстъпки на палестинците“, посочи журналистът и припомни, че Барак Обама е получил Нобелова награда в аванс, че ще разреши близкоизточния проблем, което реално не се е случило.
„С фокуса върху Украйна, Русия, палестинците се почувстваха забравени. Това е един от мотивите на „Хамас“, тъй като може да са терористи, но имат идеология. Всяка идея, колкото и да е справедлива, когато си служи с терор, се проваля“, направи забележка той и акцентира, че случващото се е в момент, в който вниманието на американците е повече към Украйна.

 

Гарелов нарече „терористичен акт“ действията на „Хамас“. „Масов, с впечатляващо начало, но това е терористична акция, защото военна операция означава да постигнеш някаква цел, тя също е временна, но с военни средства. Тук няма война армията срещу армията. Има много неизвестни какво точно се е случило. Много неща са ми непонятни, как стана, че знаеха, пък не знаеха“, посочи той.

Според журналиста е ключово каква позиция ще заемат Китай и Турция. „Проблемът така или иначе ще стане интернационален, но не непременно война“, прогнозира Иван Гарелов.