Актьори

Енгин Акюрек – подробности за живота и творческия му път


Търсеният във филмовата индустрия актьор Енгин Акюрек е известен не само в Турция, но и в редица други страни с ролите си в сериалите „ Мръсни пари“, „Фалшива любов“, „Каква е вината на Фатмагюл“, „Дъщерята на посланика“ и др. За показване на трагедията на образа на героя от филма „Съдбата“ той получи титлата „Най-обещаващ актьор“. В момента  Енгин активно участва в телевизионни проекти, също така се отдава и на писателска дейност.

Приятелите характеризират привлекателен актьор като многостранен човек с огромен запас от знания. Освен с външна красота, Енгин Акюрек се отличава с високи духовни качества. Той превежда значителна сума от хонорара в помощ на пострадалите от земетресението в югозападната част на Турция.

Млади години

Значително събитие се случи в слънчева Анкара през октомври 1981 г. – роден е бъдещият известен актьор. В семейството на Енгин Акюрек никой преди това не е свързвал живота си с актьорската професия. Майката се занимава с домакинство и отглеждане на синове, а бащата работи като дребен служител.

През ученическите си години момчето води вълнуващ живот. Той не може да се концентрира върху едно хоби дълго време, играе малко футбол, чете книги, познава и свиренето на някои музикални инструменти.

Когато постъпва в местния държавен университет, той кандидатства във факултетите по лингвистика и история. Веднъж приятели го убеждават да участва в студентска продукция, след което той започва да ходи в драматичното студио в университета. Енгин с удоволствие посещава лекции, обогатявайки се с куп нови знания, но все по-често мисли за актьорската професия. Впоследствие той не съжалява за времето, прекарано в университетско образование.

Път към успеха

Известно време след дипломирането бъдещият актьор кандидатства за участие в конкурса на талантливи младежи „Звездите на Турция“. Харизмата и мекият чар завладяха съдиите и публиката, резултатът е очарователна победа в номинацията за актьорско изкуство. Отсега нататък талантливият мъж е обсипан с предложения за снимки в телевизионни предавания, въпреки че трябваше да започне с епизодични роли. Слава и актьорските успехи се задаваха в бъдеще.

Първите приложения в света на сериалите бяха роли в проектите: „Чуждестранният младоженец“, „Съдба“ и „Сбогом, Румелия“. Публиката положително отбеляза поддържащата роля на Низипли Халим в историческата драма „Черна змия“, събитията от която се развиват на фона на войната срещу френските нашественици.

През 2009 г. на Енгин Акюрек беше предложена необичайната роля на психически неуравновесен човек в сериала „Ако бях облак“. Събитията се развиват в стар турски град в семейство Булут, разположено в просторно имение. Най-големият син на бащата на семейството, Мустафа Булут, е запален от страст към братовчедка си Нарин и е готов на всякакви дела, за да се ожени за обекта на страстта.

Голяма слава след една роля

Снимките на новия сериал (2010-2012) бяха удължени с две години, което срещна огромен дисонанс сред критиците. Публиката замръзна в очакване на драматична история за обикновено момиче, подложено на насилие в сериала „Каква е вината на Фатмагюл?“ Очакванията не излъгаха феновете на таланта на актьорите Енгин Акюрек и Берет Саат, които майсторски изобразиха страданието на главните герои.

След като изпраща любимия си годеник на сутринта, Фатмагюл се прибира у дома. Пътят й беше блокиран от синовете на богати родители с един от техните бедни приятели. Под въздействието на алкохола те извършват непоправимо – групово изнасилване. Младоженецът и роднините изоставят опозореното момиче, а един от нападнатите момчета (Керим) я връща у дома като своя съпруга. Невъобразимото страдание на Керим, неговата мъка и сълзи не оставят публиката безразлична. Благодарение на своята нежност и трогателност, Фатмагюл връща интереса към живота, мразейки бившия си годеник за подлото му поведение.

Следващата стрелба доведе актьора на снимачната площадка заедно с Фара Зейнеп Абдула. Леката поредица с романтични нотки „Малкият проблем на Ейлюл” ни кара да се замисляме за вечното, за истинската любов и прошката. Щастливата дъщеря на богати родители води празен живот, без да мисли за утрешния ден. Инцидентът помрачи плановете й, сега момичето не може да си спомни събитията от преди месец. Роднините се опитват да се държат нормално, но Ейлюл усеща присъствието на мистерия. На близкия остров тя забелязва странен мъж, който признава чувствата, които някога са ги свързвали.

В тази роля Енгин се превъплъщава в местното наивно момче Тек, което рисува табели и комикси за пресата. Душата му витае във фантастичен свят, отричайки всички лоши събития. Една богата красота се втурва в измисления живот като ярка комета, удряйки го право в сърцето. Момичето само си играе с чувствата на влюбения художник, но за всяко лошо поведение идва горчиво възмездие.

Противовес на наивната история е ролята в криминалната драма с тежък сюжет „Мръсни пари и любов“. Сюжетът се върти около смелия полицай Омер в изпълнение на Енгин Акюрек. Комисарят отива на почивка заради изпълнението на брилянтна операция и решава да се прибере у дома при стар приятел. На място го чака шок – труп на приятел в колата, а скоро бандитите убиват и булката на полицая. Омер си дава обещание да отмъсти на престъпната банда, като постепенно разплита плетеницата от странни събития. По време на разследването той среща момиче Елиф (Туба Буйюкустун) и скоро приятелството прераства в любов. Криминални разправии, детективска история и вълнуващ край са привлекателни за любителите на заплетените истории.

Енгин Акюрек е номиниран за награда „Еми“ за главна роля. За първи път турски актьор е номиниран за почетна награда в света на киното.

В сериала „До смъртта“ Енгин Акюрек също е брилянтен. Историята започва с радостна романтична нотка, но създава усещане за предстояща трагедия. Енгин Акюрек се превъплъщава в студента по медицина Даган, който е влюбен в момичето Берил. Младите хора очакват появата на първото си дете, така че започват интензивно да се подготвят за брак, въпреки че събитието не радва роднините на момичето.

По време на сватбата бащата на булката умира, всички доказателства сочат към новоизпечения зет. Даган отива в затвора за много години, въпреки че има свидетел на неговата невинност – бебе, което е видяло главния злодей на сватбата. Години по-късно адвокат Селви (Фахрие Евджан) пристига в затвора, заявявайки намерението си да го освободи. Сериалът разказва за любовта, силата на парите и трудните решения.

Голяма следа в творческата кариера на Енгин Акюрек остави и участието му в сериала „Дъщерята на посланика“.

Личен живот

Енген Акюрек води уединен живот, живее в един от тихите квартали на Истанбул. Журналистите не се уморяват да му приписват романи с колежки на привлекателния актьор, но по-често всички слухове се оказват измислица. Публиката е толкова изумена от искрената любов между героите на драмата „Каква е вината на Фатмагюл?“, че предположиха истински чувства между зрелищни актьори в реалността. Но младите хора бяха свързани единствено с приятелски отношения. Подобна история се случи и с актрисата Туба Буйюкустун, партньор в един от сериалите.

Единственият път, когато Енгин се заинтересува от своя колежка е с Тувана Туркай, но романът бързо приключи. В медиите се говори и за връзка с актрисата Джансу Дере. Непотвърдени източници твърдят, че актьорът има романтична връзка с момиче, което не е свързано със света на киното.

Заповядайте в нашата фейсбук група – https://www.facebook.com/groups/turski.seriali.fen.grupa/ Тук ще качваме епизоди, новини и снимки свързани с любимите ви сериали.