Актьори

Джансу Дере за изневярата, която е преживяла в реалния живот, за отношенията си с Джанер Джиндорук и как са й казвали като малка

Актрисата от „Мрежа от лъжи“, „Майка“, „Езел“, „Завръщане“ и др.

Родителите й са гръцки имигранти, има брат. „Баща ми ме наричаше „моето намусено момиче“ от време на време. Предполагам, че съм изградила защитни стени от ранна възраст. Но аз нямам проблем това да се знае. Не полагам усилия да се доказвам. Държа се така, както се чувствам.

През 2000 г. тя става трета на конкурса за красота Мис Турция и започва да работи като професионален модел. Участвала е в модни ревюта на най-известните турски модни дизайнери като Хакан Йълдъръм, Дженгиз Абазоулу, Юмит Юнал, Еврим Тимур, Арзу Капрол, Бахар Корчан. Представлявала е Турция във всички международни организации. Участвала е в различни модни ревюта в Париж през 2002-2003 г. и работи успешно с много важни фотографи. Първия си опит като водеща го получава в предаването „Децата и музиката“ по Kanal D. След това през 2004 г. води конкурсa „Звездите на Турция“, който се излъчва по Show TV. Работила е като редактор и водещ в предаването „Life Style Moda“, излъчвано по НТВ. Започва да се занимава с актьорство през 2003 г.

Джансу Дере не обича да й задават твърде много въпроси, не обича дистанцирането, ненужната интимност, стои далеч от пренаселена среда, нетърпелива е, интровертна и нерешителна.

Общува само с хора, които познава и обича. „Така се забавлявам. Предпочитам да правя това там, където се чувствам сигурна и свободна. Не обичам да ме съдят.

Никога не е имала работа, за която да съжалява или да я разстройва. Щастлива е, че е била част от всички сериали, в които е участвала.

– Какво мислиш за успеха на „Мрежа от лъжи“?
– Обичам работата си, много се радвам, че се гледа в доста страни. Когато виждам, че работата ми има тези резултати, това ме насърчава да продължа. Мисля, че ключът е, че докосваме много сърца по света, защото историята е много истинска, сценарият е много добър и екипът е много професионален.

– Чувстваш ли напрежение от това, че си в средата на този световен успех?
– Не, чувствам се още по-горда.

– В коя държава се чувстваш най-добре приета?
– В Испания. Да усещам топлината и привързаността на хора извън моята страна, е нещо невероятно; да се чувствам толкова обичана, ме кара да се гордея.

– Смяташ ли, че с ролята си в „Мрежа от лъжи“ и другите истории, в които си играла, допринасяш по някакъв начин за промяна на манталитета на хората?
– Сигурно. Има много жени, които страдат в реалния живот и гледайки борбата на Асия срещу изневярата, могат да добият представа как да се борят в обществото и да разберат кое е заслужено и кое не. Нашите сериали помагат. Борбата на Асия вдъхнови много турски жени.

– Преживяла ли си нещо подобно като Асия?
– Да, като всички жени. Когато една жена има брак и деца, реакцията се променя малко. Но аз във връзките си, в личния си живот съм преживяла изневяра. (Джем Йълмаз й изневери с нейна  приятелка)

– Срещна ли предизвикателства при интерпретацията на Асия?
– Предизвикателството беше да постигна целта си: когато една жена преживее изневяра, да не се самообвинява, както обикновено се случва. Жените смятат, че вината е тяхна. Но това, което искаме тук, е те да разберат, че жената не е виновна.

– Можеш ли да ни кажеш нещо за новия сезон на „Мрежа от лъжи“?
– Само ще кажа, че Асия ще има пеперуди в стомаха. Асия я чака любов, но това е любов, която ще създаде проблеми в семейството.

– Как ще се развие Асия? Какви разлики ще открием между първи и втори сезон?
– Ще видите промени най-вече в състоянието на душата й, защото тя ще има пеперуди в стомаха, тъй като, както казах, любовта ще дойде в живота на Асия с болка.

– Как се разбирате с Джанер Джиндорук, който играе Волкан?
– Винаги се разбирам много добре с всичките си колеги.

Имат ли връзка?
Приятели, не го правете„, каза Дере, давайки ясно да се разбере, че има само професионална и приятелска връзка с Джанер.

– Ако беше на мястото на Асия, как би реагирала?

– Бих реагирала напълно различно. Много е важно дали имаш дете – това определя решенията, които вземаш. Обсебващото поведение не съществува, ако любовта е истинска.

– С коя роля се идентифицираш най-много сред „Мрежа от лъжи“, „Майка“, „Завръщане“ и „Езел“?
– Всички са много различни. Не мога да се идентифицирам с нито една от тях, защото личният ми живот е различен от този на всяка една от тях. Това, което може би се случва, е, че добавям нещо от себе си и от миналото си към героините си, но не и обратното.

– Какво мислиш за цензурата в Турция, където не позволяват да се излъчват целувки или по-интимни сцени?

– Цензурата винаги ограничава, но това са правила, които трябва да спазваме заради условията на страната, в която живеем. Не е хубаво нещо, но трябва да го приемем.

– Би ли се съгласила да работиш в чужбина?
– Винаги чета сценария и оценявам въз основа на историята. Останалото е отделно. Във всеки случай в Турция не всичко има ограничения, в платените канали ги няма. Тази цензура е само по националните канали.

– Учила си археология. Как си проправи път към киното и телевизията?
– Аз съм човек, който много обича това, което прави, и обичах това, което учих. Но аз също съм човек, който не е затворен за нови възможности, ако ми изглеждат интересни. Винаги съм отворена за предложения. Аз съм много отворена. Вече бях правила реклами и бях известна с това, имах кариера в телевизията в този смисъл, преди да стана актриса. По това време получих предложения и ми се сториха интересни. Приех ги. Това е животът. Кой знае какво ще правя утре, ако получа подходящо предложение за нещо и ми хареса, кой знае… може и да тръгна по друг път. Но това не означава, че смятам да спра с това, което правя… (смее се).

– Какви трудности има в твоята професия?

– Единственото нещо, което не мога да понеса, е безсънието. Не работим с нормално темпо. На снимачната площадка сме пет дни в седмицата, по 12 часа на ден. Когато правиш това дълго време, чувстваш, че ще загубиш здравия си разум. Просто не понасям липсата на сън. От малка съм така. Нощният сън е необходимост за мен. Затова нощната работа ми е най-трудна. Човек трябва да намери частица от себе си. Става ми скучно, когато виждам едни и същи хора на екрана през цялото време. Понякога дори се отегчавам от героинята, която играя.

– Влияят ли ти критиките относно външния ти вид?
– Не слушам никакви критики. Нямам желание да спечеля признателността на всички. Откакто бях на 17 години, израснах, получавайки възхищението на едни и критиката на други. Коментарите в социалните медии никога не могат да ме натъжат.

– Какви черти трябва да има мъжът, който ще завладее сърцето ти?
– Зависи от човека. Какво те кара да чувстваш, времето, което прекарваме заедно. Знам ясно обаче какво не ми харесва.

– Известна си с любовта си към животните…

– Котките ми отнемат това напрежение, което съм натрупала. Не мога да си представя свят без животни. Колко ужасно е да се мисли, че само хората са живи същества!

Заповядайте в официалната фейсбук група на сериала „Мрежа от лъжи“ – https://www.facebook.com/groups/719388926504159 Тук ще намерите епизоди,снимки и информация за сериала.