Любопитно

Чудото на живота: 9 странни и удивителни факта за бременността


Много хора не са наясно с всички промени, които настъпват в женското тяло по време на бременността

Какво знаем или по-скоро не знаем за бременността? Гадене, болки в гърба, странни предпочитания на храна – всичко това са добре известни факти за бременността. Толкова известни, че ги виждаме в почти всеки филм или сериал с бременна жена.

Но знаете ли, например, че неродените бебета могат да плачат? Или че широко разпространеното вярване, че новородените нямат капачки на коленете е просто мит? Научете още интересни неща, които може би не сте знаели.

1. Носенето на бебе в утробата цяла година не е мит

Обикновено бременността от момента на зачеването до момента на раждането продължава 266 дни или 38 седмици. В действителност обаче това число може да варира, и то значително. Например Бюла Хънтър е била бременна цели 375 дни. Плодът ѝ расте по-бавно от обикновено, поради което бременността ѝ продължава повече от година, но в крайна сметка се ражда здраво момиченце.

2. Течността в корема

През втората половина на бременността течността в корема на майката се състои почти изцяло от урината на плода, която по-късно той поглъща.

3. Нарастване на матката

Матката нараства 500 пъти повече от нормалния си размер по време на бременност, но след раждането може да стане по-малка или по-голяма от първоначалния си размер. Матката преди бременността е с размерите на праскова, а в края на бременността достига размера на диня.

4. Производство на естроген

Една жена произвежда повече естроген по време на бременност, отколкото през целия си живот, ако никога не роди.

5. Нарастване на краката

По време на бременност талията и гърдите на жената не са единствените неща, които нарастват, но и краката ѝ. Има няколко причини за това: прекомерно натрупване на течност в тялото на бъдещата майка, омекване на ставите поради хормонални промени, повишен натиск върху свода на стъпалото поради повишено тегло.

6. Бебетата могат да плачат в утробата на майка си още преди раждане

Бебетата развиват тази способност през третото тримесечие и плачът обикновено се случва в отговор на шум с ниски децибели, възпроизвеждан върху корема на майката. Видеозаписаните ултразвукови изображения показват как бебета показват поведение на плач, като отваряне на устата, натискане на езика и поемане на няколко неравномерни вдишвания преди издишване.

7. Чест „спътник“ на бременните жени е пигментацията

90% от майките се сблъскват с този проблем. По лицата им могат да се появят специфични петна, особено в областта на челото, носа, брадичката, скулите и очите. Цветът на тази пигментация зависи от първоначалния цвят на кожата на майката: светлата кожа става по-тъмна, а тъмната става по-светла.

8. Пръстите на бебето

Пръстовите отпечатъци на бебетата започват да се формират към шестия месец на бременността. Веднъж формирани, те няма да се променят до края на живота си.

9. Бебето усеща храната, която майка му консумира

Нероденото дете може да усети, вкуси и помирише храната, която майка му консумира. Те се абсорбират от амниотичните течности и могат да формират хранителните предпочитания на бъдещия човек.


Exit mobile version