Премиерът в оставка направи изявление при изписването му от болницата

Премиерът в оставка Бойко Борисов беше изписан от болницата тази сутрин. Пред лечебното заведение Борисов коментира опитите за формиране на правителство и отношенията с другите партии в Народното събрание.

Отново подчерта, че е дал най-доброто от себе си, визирайки кандидатите за министри. И каза, че преговорите продължават. Борисов обяви и екипите, които ще отидат на разговори при „Демократична България” и „Има такъв народ”.

При „Демократична България” днес ще отидат Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов.

„Да видим какво „Демократична България” не им харесват на тези хора”, заяви Борисов.

„Много ми е странно как тази уж дясна партия, казвам уж, защото са леви, изведнъж започнаха да харесват и са готови без претенции за нищо да подкрепят Слави Трифонов”, заяви Борисов.

„Ще кажа една история, защото Иван Костов го уважавам. Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино и срещнахме Костов със съпругата му в киното. Здрависа се с мен. Слави му подаде ръка, а той си прибра ръката в джоба. Партията на Костов днес подкрепя партията на Слави”, заяви Борисов.

Малко по-късно от ДБ обявиха, че „вербално и писмено“ са отказали среща с представителите на ГЕРБ.

Запитан как се е стигнало до влошаване на отношенията между него и Слави Трифонов, Борисов каза: „Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу”.

Така утре преговорите продължават именно с партията на Слави Трифонов. И както премиерът в оставка се закани още вчера – на музиканта, щял да отвърне с… музикант. При „Има такъв народ” преговорният екип ще бъде от Даниел Митов, Любен Дилов и Калин Вельов.

„На Слави на мястото щях много да се плаша. Ако не ти поставят никакви условия, значи, че ти готвят капан”, заяви Борисов.

Ако разговорите не бъдат ползотворни и не се стигне до правителство, ГЕРБ/СДС ще върнат мандата още тази седмица, каза премиерът в оставка.

„Ако и утре не стане, следобед ще върнем мандата или в петък най-късно”, каза Борисов.

Запитан дали ГЕРБ ще подкрепи избори на малцинството, Борисов каза: „Няма по-лошо от непоискано добро. Както аз след всички обиди ще пратя преговорни екипи. Ако някой иска да го подкрепяме, да дойде при нас”, заяви Борисов.

„Тогава освен Даниел Митов ще отида и аз да задам многото си въпрос, за много близките си приятелства и какво се е променило. И аз ще питам. Властта не трябва да променя хората”, коментира Борисов.

И отново припомни, че са спечелили първото място на изборите.

„Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила. Аз не съм четвърти-пети”, каза Борисов.

И каза, че гласовете на останалите са достатъчно за мнозинство.

„Ако не направят кабинет със 165 депутати, а започнат да шикалкавят,  значи са страхливци”, каза Борисов.

Но ако се наложи ще даде и още. Символично.

„Един символично винаги ще им дам. Но те имат 165. Ако е за символиката, ще им дам“, каза Борисов.

„Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!
Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх“, написа още Борисов във Facebook.

„Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорно към държавата“, написа още Борисов.

Преди да бъде изписан от болницата, премиерът в оставка е участвал и в онлайн заседанието на правителството. За разлика от предишни заседания този път в решенията липсва отпускане на средства. Били са одобрени няколко концесии за добив на инертни материали. Кабинетът обаче прие редица доклади, стратегии и разпореждания с имоти.